Ξενοδοχεία για κροίσους σε Μύκονο και Λασίθι

της Στεφανίας Σούκη

Ritz-Carlton, Six Senses και Four Seasons. Aυτά είναι τα τρία μεγάλα διεθνή ονόματα στον χώρο της πολυτελούς φιλοξενίας που περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον φάκελο με την κωδική ονομασία «The Mykonos Project», ο οποίος υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) την περασμένη εβδομάδα από το επενδυτικό κεφάλαιο της AGC - στη δεύτερη επένδυση των Αράβων στη χώρα μας, μετά τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

Πρόκειται για τη μία από τις δύο μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις, συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, που έλαβαν το πράσινο φως από τη ΔΕΣΕ την περασμένη εβδομάδα, μαζί με το έτερο, ακόμη μεγαλύτερο, project, αυτή τη φορά ενός εγχώριου ξενοδοχειακού ομίλου, της οικογένειας Μεταξά, στην Κρήτη και φιλοδοξούν να ανεβάσουν την Ελλάδα πιο ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη των προορισμών πολυτελούς τουρισμού.

«Η δεύτερη επένδυση της AGC στην Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή, και μάλιστα πριν ακόμη ανοίξει ο νέος “Αστέρας” Βουλιαγμένης κάτω από το brand της Four Seasons, δίνει ηχηρό μήνυμα όχι τόσο για το ύψος της επένδυσης όσο για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων, που είναι και ένα από τα μεγάλα ζητούμενα για τον ελληνικό τουρισμό», σχολιάζουν κορυφαίοι τουριστικοί παράγοντες, προσθέτοντας ότι εν μέσω της συζήτησης που έχει ανοίξει πανευρωπαϊκά για τον υπερτουρισμό και τις αντοχές των υποδομών στις δημοφιλείς τουριστικές αγορές της Μεσογείου, όλοι οι μεγάλοι προορισμοί προσβλέπουν πλέον στα «μεγάλα πορτοφόλια» και εκτός Ευρώπης -από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αμερική-, που φέρνουν περισσότερα έσοδα, επιβαρύνοντας λιγότερο.

Οι ανακαινισμένες καμπάνες του «Four Seasons» στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης

Οι Αραβες

Mία επταετία σχεδόν αφότου έβαλε στο στόχαστρο την Ελλάδα, όταν πρωτοεκδήλωσε ενδιαφέρον για τη μεγάλη αποκρατικοποίηση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, η AGC, η οποία συζητά εδώ και τουλάχιστον μία τριετία να επενδύσει στη Μύκονο, προχωρά τώρα στην επόμενη κίνησή της στην Ελλάδα. Το «Mykonos Project» έρχεται προς επιβεβαίωση των όσων είχε προαναγγείλει στο τέλος του 2016 ο κ. Ουαλίντ Αμπού Σουούντ, διευθύνων σύμβουλος της AGC Equity Partners, όταν κατά την παρουσίαση του μεγάλου project του «Aστέρα» Βουλιαγμένης είχε προαναγγείλει τη συνέχεια των επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο (και όχι μόνο) στη χώρα μας, σε προορισμούς που μπορούν να στηρίξουν τον τουρισμό πολυτελείας. «Ενδιαφέρον υπάρχει τόσο για υφιστάμενα έργα όσο και για νέες αναπτύξεις», είχε επισημάνει τότε στο «business stories» o επικεφαλής της AGC Equity Partners, η οποία έχει φτάσει σήμερα να διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 6 δισ. δολαρίων και διατηρεί γραφεία στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη (σε Λονδίνο και Αθήνα), γεγονός το οποίο υποδηλώνει και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Οσον αφορά τώρα τη νέα επένδυση που δρομολογείται στη Μύκονο και ήταν μεταξύ αυτών που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη Διυπουργική, ανέρχεται στο ύψος των 50,85 εκατ. ευρώ. Πέραν των δύο ξενοδοχειακών μονάδων και των λοιπών αθλητικών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, το έργο περιλαμβάνει επίσης μαρίνα και ελικοδρόμιο, ενώ, όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΔΕΣΕ, αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 200 εποχικές και μόνιμες θέσεις εργασίας.

Ο φάκελος που κατατέθηκε στη ΔΕΣΕ αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία μεγάλα ονόματα με τα οποία πραγματοποιούνται επαφές, χωρίς ωστόσο να έχει επέλθει συμφωνία για την τελική επιλογή. Ritz-Carlton και Six Senses είναι τα δύο ονόματα που αναζητούν εδώ και καιρό εμβληματικά projects στην ελληνική αγορά - δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι δύο υπερπολυτελείς αλυσίδες έχουν ακουστεί και για την... επιστροφή των «Αστεριών» της Γλυφάδας. Από την πλευρά της, η Ritz-Carlton, η εμβληματική ξενοδοχειακή αλυσίδα που ομίλου Μarriott, με 97 ξενοδοχεία και resorts και πάνω από 45 συγκροτήματα κατοικιών σε 30 χώρες ανά τον κόσμο, αναζητεί εδώ και καιρό την κατάλληλη ευκαιρία για την είσοδό της στην ελληνική αγορά. Αλλωστε ο όμιλος έχει γνωστοποιήσει ότι θέλει να επεκτείνει την παρουσία του σε δημοφιλείς αγορές της Μεσογείου, η οποία μάλιστα περιλαμβάνεται στις καινοτόμες προτάσεις του ομίλου για το 2020: η The Ritz-Carlton Yacht Collection, μέλος του ομίλου, έχει εντάξει από την άνοιξη του 2020 προορισμούς της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, στις πολυτελείς κρουαζιέρες της, όπου μεταφέρει την τεχνογνωσία της πολυτελούς φιλοξενίας στη θάλασσα.

Αντίστοιχα και η Six Senses, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο της IHG (InterContinental Hotels Group), έχει μεγάλα πλάνα επέκτασης, που περιλαμβάνουν έως 60 νέες μονάδες σε ορίζοντα δεκαετίας. Ενα ακόμη ηχηρό όνομα που βρίσκεται στον φάκελο «The Mykonos Project» είναι αυτό της Four Seasons, για ευνόητους λόγους, αφού υφίσταται ήδη η συνεργασία στον «Αστέρα». Η πολυτελής αλυσίδα είχε «κλείσει» την έλευσή της στη Μύκονο με προσύμφωνο που είχε υπογραφεί το 2015, ωστόσο τα πλάνα δεν προχώρησαν ποτέ. Το ντεμπούτο της στη χώρα μας θα γίνει σε λίγες εβδομάδες, στο τέλος Μαρτίου, μέσα από το νέο «Four Seasons Astir Palace Hotel Αthens», όπου παρεμπιπτόντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κρατήσεις κινούνται άκρως ικανοποιητικά.

Το «Cape Tholos» στην Κρήτη

Στο νησί που προσελκύει τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών στην Ελλάδα, μαζί με την Αττική, βρίσκεται η έτερη επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη ΔΕΣΕ. Το «Cape Tholos Luxury Resort» του ομίλου Μεταξά, στο Λασίθι, αντιστοιχεί σε επένδυση ύψους 149,6 εκατ. ευρώ και πλέον, έχοντας προχωρήσει ένα σημαντικό βήμα, μετά την έγκριση από τη Διυπουργική, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για συμμαχίες - από την απλή συνεργασία με ένα διεθνές όνομα 5 αστέρων μέχρι και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μεταξά, πάντως, ο κ. Ανδρέας Μεταξάς, κάνει λόγο στο «ΘΕΜΑ» για «ένα όραμα που παίρνει τώρα τη σφραγίδα της Διυπουργικής, δικαιώνοντας την επενδυτική φιλοσοφία του ομίλου, που στηρίζεται στην ελληνικότητα, στην αυθεντικότητα της εμπειρίας και την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος».

Η παραλία Θόλος στο Καβούσι Λασιθίου


Με ιστορία 44 ετών στον ελληνικό τουρισμό, ο όμιλος Μεταξά υλοποιεί ήδη εδώ και τρία χρόνια ένα επενδυτικό πλάνο 15ετίας, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, με έμφαση σε δύο από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, την Κρήτη και τη Σαντορίνη. Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο 1975, όταν ο αείμνηστος Νικόλαος Μεταξάς αποφάσισε να επενδύσει στη δημιουργία ποιοτικών τουριστικών καταλυμάτων.

Αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιό του στην Κρήτη, ο όμιλος έχει τα «Creta Maris Hotel», «ΤUI Magic Life Candia Maris», καθώς και το συνεδριακό κέντρο Creta. Η υφιστάμενη συνεργασία μάλιστα, εν προκειμένω, με τον όμιλο της TUI, έχει εντείνει τη φημολογία περί συμμαχίας και στο νέο project, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο διεθνής κολοσσός έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του για επέκταση του χαρτοφυλακίου του και μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Επιπλέον, στην Οία της Σαντορίνης, από τον Μάιο του 2016, ο όμιλος λειτουργεί το «Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa» (είναι και το πρώτο πιστοποιημένο boutique hotel στη χώρα από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας), ενώ προωθεί μία ακόμη επένδυση σε ιδιόκτητη έκταση στο νησί, στην περιοχή της Βλυχάδας, ύψους 11 εκατ. ευρώ, για την οποία ωστόσο υφίστανται τα τελευταία χρόνια συνεχή «μπλόκα» από πλευράς τοπικών αρχών και Πολεοδομίας. O όμιλος συνολικά απασχολεί 600 εργαζομένους και το 2018 φιλοξένησε στις μονάδες του πάνω από 168.000 επισκέπτες.

Ο επιχειρηματίας Ανδρέας Μεταξάς

«Η έκταση για το νέο “Cape Tholos Luxury Resort” είναι ιδιόκτητη και αγοράστηκε πριν από μία δεκαετία περίπου. Για εμάς το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», επισημαίνει ο κ. Μεταξάς, προσθέτοντας ότι η νέα επένδυση φιλοδοξεί να ενισχύσει το κομμάτι του τουρισμού υψηλών εισοδημάτων στο νησί. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός παραθεριστικού-τουριστικού χωριού, ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος και δύο ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 216 θέσεις πλήρους και εποχικής εργασίας. To project θα υλοποιηθεί σε ιδιόκτητη έκταση 1.200 στρεμμάτων και από το σύνολο η δόμηση αφορά το 4,8% αυτής, για τη δημιουργία δύο ξενοδοχειακών μονάδων (300 κλινών εκάστη), 208 κατοικιών και καταφυγίου τουριστικών σκαφών.

Keywords
Τυχαία Θέματα