«Ξεκλειδώνει» η επένδυση στο Αφάντου Ρόδου

Της Στεφανίας Σούκη

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από τέσσερα χρόνια από το διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλα δυόμισι από την περίφημη απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, με την οποία είχε χαρακτηριστεί ως αρχαιολογική ζώνη μία έκταση 10.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου τελικά το ελληνικό Δημόσιο να αποφανθεί ότι τα αρχαία δεν αποτελούν εμπόδιο για τις επενδύσεις στην Αφάντου.

Πρόκειται για τις εκτάσεις όπου ήδη από το 2014 έχουν ανακηρυχθεί ως προτιμητέοι επενδυτές, η M.A. Angeliades Inc του ομογενούς

επιχειρηματία Μερκούριου Αγγελιάδη για το Βόρειο Αφάντου (με τίμημα 26,9 εκατ. ευρώ) και για το Νότιο Αφάντου η Aegean Sun Investments του ομίλου Νικολαϊδη που συνεργάζεται στη χώρα μας με τον τουριστικό κολοσσό της TUI (με τίμημα 15,2 εκατ. ευρώ).

Χθες το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι δοκιμαστικές τομές που διενέργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στην Αφάντου της Ρόδου, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου κι ότι η δοκιμαστική έρευνα «κατέδειξε ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν δεν παρεμποδίζουν την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης».

Μάλιστα, η σχετική δήλωση του υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή δεν πέρασε …απαρατήρητη από τους επενδυτές που βρίσκονται σε αναμονή τόσα χρόνια, προκειμένου να «κλείσει» η συναλλαγή με το ΤΑΙΠΕΔ και να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα οι επενδύσεις. «Με τον τρόπο αυτό, μετά τις πολύκροτες υποθέσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού και στην περίπτωση της Αφάντου δικαιώνεται για μια ακόμη φορά η στρατηγική που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, για το συνδυασμό της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας. Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στην Αφάντου όχι μόνο δεν αποτελούν εμπόδιο για την πραγματοποίηση της επένδυσης, αλλά μπορούν , μέσα από την κατάλληλη ανάδειξή τους, να της προσδώσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία», ανέφερε ο κ. Στρατής.

Το ακίνητο Αφάντου, σύμφωνα και με το εγκεκριμένο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) έχει διαιρεθεί σε δύο επιμέρους περιοχές, το Βόρειο και Νότιο Αφάντου, στις οποίες, από 12 Απριλίου έως και 31 Αυγούστου 2018 πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές αρχαιολογικές έρευνες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Στο ακίνητο «Νότια Αφάντου» διανοίχτηκαν συνολικά 475 αρχαιολογικές τομές σε συνολικά 156 χωροθετημένους τομείς και αποκαλύφθηκαν οικοδομικά κατάλοιπα, πιθανότατα ελληνιστικής περιόδου, καθώς και κατάλοιπα εγγειοβελτιωτικών έργων της εποχής της Ιταλοκρατίας .

Κατά τη δοκιμαστική διερεύνηση στο ακίνητο «Βόρειο Αφάντου» διανοίχτηκαν συνολικά 366 αρχαιολογικές τομές και εντοπίστηκαν αρχαία σε τρεις από τις έντεκα συνολικά θέσεις που ερευνήθηκαν. Οριοθετήθηκε αρχαίο νεκροταφείο, που χρονολογείται μετά τα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., στην ανατολική πλευρά του λόφου της Βίγλας σε μία έκταση περίπου 40 στρεμμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμαστικών αρχαιολογικών ερευνών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στην Αφάντου στα επόμενα βασικά βήματα είναι η έκδοση πράξης δασικού χαρακτηρισμού Νοτίου Αφάντου, η δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η υπογραφή των συμβάσεων και τελικά το οικονομικό κλείσιμο συναλλαγής.

Από την πλευρά τους οι επενδυτές, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις φαίνονται τώρα πιο αισιόδοξοι για την εκκίνηση των επενδύσεων στις εκτάσεις στην Αφάντου που περιλαμβάνουν πολυτελείς τουριστικές αναπτύξεις, γήπεδο γκόλφ, τουριστικές κατοικίες, μαρίνα κ.τ.λ.. Η πλευρά Αγγελιάδη μάλιστα φαίνεται ότι έχει βάλει στο τραπέζι την υλοποίηση και άλλων επενδύσεων στο νησί της Ρόδου που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρισμό υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα έργα στην Αφάντου για το γήπεδο γκόλφ, τις πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τις τουριστικές κατοικίες, τη μαρίνα κ.τ.λ..
Οι έτεροι επενδυτές για το Νότιο Αφάντου κρίνουν τώρα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κι εφόσον μπουν οι τελικές υπογραφές με το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί οι πρώτες, 5άστερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις να λειτουργήσουν μέσα σε μία τριετία από σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα