Ξεκινούν εκ νέου σήμερα οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας

Ξεκινάει σήμερα ο νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για την επίλυση του εμπορικού τους πολέμου στην Ουάσινγκτον, με επακόλουθες συζυτήσεις σε υψηλότερο επίπεδο αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα.

Οι συνομιλίες ακολουθούν τις διαπραγματεύσεις που περατώθηκαν στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα χωρίς συμφωνία, αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν σημειώσει πρόοδο σε αμφισβητούμενα ζητήματα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι συνομιλίες αποσκοπούν «στην επίτευξη των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στην Κίνα που επηρεάζουν το εμπόριο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν επίσης την υπόσχεση της Κίνας να αγοράσει ένα σημαντικό ποσό αγαθών και υπηρεσιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωσή του.

Οι συνομιλίες υψηλότερου επιπέδου θα ξεκινήσουν την Πέμπτη με κύριο διαπραγματευτή τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, ισχυρό υποστηρικτή της πίεσης στην Κίνα να τερματίσει τις πρακτικές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι εξαναγκασμένες μεταφορές τεχνολογίας από εταιρείες των ΗΠΑ και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Κίνα, η οποία αρνείται ότι συμμετέχει σε τέτοιες πρακτικές, επιβεβαίωσε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την Πέμπτη και την Παρασκευή για τις συνομιλίες.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin, ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross, ο οικονομικός σύμβουλος Larry Kudlow και ο σύμβουλος εμπορίου Peter Navarro θα συμμετάσχουν επίσης στις συνομιλίες.

Οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές από την Κίνα ύψους 200 δισ. δολαρίων αναμένεται να ανέλθουν στο 25% - από 10% - εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την 1η Μαρτίου.

Keywords