Βυθίζονται οι αγορές στην Τουρκία, στον απόηχο των αμερικανικών κυρώσεων

Η λίρα της Τουρκίας υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, παράλληλα με τα κρατικά ομόλογα και τις μετοχές που επίσης υποχώρησαν, αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν άνευ προηγουμένου κυρώσεις σε αυτόν τον σύμμαχό τους, στο ΝΑΤΟ.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως και 1,5% κι έπεσε στις 5,0726 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας συνολική πτώση της τάξης του 25% φέτος. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων χρέους σημείωσε άνοδο 82 μονάδων βάσης κι αναρριχήθηκε στο υψηλό όλων των εποχών

ποσοστό του 19,41%. Ο δείκτης μετοχών αναφοράς υποχώρησε κατά 2,8%.

Το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α ανεφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη ότι είχε επιβάλει κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπουργούς για τη συνεχιζόμενη κράτηση Αμερικανικού πάστορα, υπογραμμίζοντας την απομάκρυνση της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας, η οποία έχει φέρει ένταση στις σχέσεις τους και έπληξε τις αγορές της Τουρκίας.

"Είναι κακό", δήλωσε ο Cristian Maggio, επικεφαλής της στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities στο Λονδίνο. "Είναι ένα σπάνιο επεισόδιο κυρώσεων μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ. Δεν είναι μια απόφαση που λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό δεν είναι μόνο πρωτεύων κίνδυνος, νομίζω ότι θα έχει ορατές και μετρήσιμες οικονομικές και οικονομικές συνέπειες ».

Keywords
Τυχαία Θέματα