Η απειλή του εμπορικού πολέμου ρίχνει τις ασιατικές αγορές

Ισχυρές απώλειες σημειώθηκαν στα ασιατικά ταμπλό, λόγω των ανενωμένων φόβων για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου, ενώ και η Wall Street παρουσίασε μια διχασμένη εικόνα με κέρδη για τον Nasdaq και απώλειες σε Dow Jones και S&P.

Με μεγάλη πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι σκοπεύει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα.

Ο βασικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,03% και απώλειες 234,17 μονάδων, στις 22.512,53 μονάδες.

Ο

δείκτης Topix μειώθηκε κατά 1%, χάνοντας 17,67 μονάδες για να κλείσει στις 1.752,09 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 200 σημείωσε απώλειες 0,55% με πτώση στις μετοχές των εταιρειών εξόρυξης. Η Rio Tinto υποχώρησε 4,9%, η Fortescue Metals 1,84% ενώ η BHP έχασε 3,31%.

Χθες η Rio Tinto ανακοίνωσε ότι τα κέρδη α' εξαμήνου αυξήθηκαν κατά 12% χαμηλοτερα ωστόσο από τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για επαναγορά επιπλέον μετοχών ύψους 1 δισ. δολ., με στόχο την ολοκλήρωσή τους ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2019.

Πτώση 0,25% και στον τραπεζικό δείκτη της Αυστραλίας. Η Εθνική Τράπεζα της χώρας υποχώρησε κατά 0,61%.

Πτώση και στα κινεζικά ταμπλό:Ο Shanghai composite έχασε 2,05% και ο Shenzhen composite 2,47%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί 2,30%.

Όλα αυτά, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει δασμούς όχι 10% όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ,., καθιστά αναπόφευκτο το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου.

Ο αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαιτχάιζερ ανακοίνωσε χθες ότι έχει λάβει οδηγίες από τον πρόεδρο Τραμπ «να εξετάσει την αύξηση του προτεινόμενου επιπέδου στους νέους δασμούς από το 10% στο 25%».

«Η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να καλεί την Κίνα να σταματήσει τις αθέμιτες πρακτικές, να ανοίξει την αγορά της και να εμπλακεί πραγματικά στον ανταγωνισμό των αγορών», αναφέρει ο Λαιτχάιζερ σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα και προσθέτει: «Υπήρξαμε πολλοί συγκεκριμένοι για τις αλλαγές που θα πρέπει να δρομολογήσει η Κίνα. Δυστυχώς, αντί να αλλάξει την επιβλαβή συμπεριφορά της, η Κίνα παρανόμως προέβη σε αντίποινα κατά των Αμερικανών εργατών, αγροτών και επιχειρηματιών».

Πάντως, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας απάντησε χθες κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, ότι το Πεκίνο θα ανταποδώσει εάν επιβληθούν νέοι δασμοί από τις ΗΠΑ, ενώ προεξόφλησε ότι η αμερικανική πίεση δεν θα φέρει αποτέλεσμα και υπενθύμισε ότι το Πεκίνο ανέκαθεν τασσόταν υπέρ του διαλόγου για την επίλυση διενέξεων για το εμπόριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα