Βύρων Νικολαΐδης (Peoplecert): Ολική επαναφορά στην Ελλάδα με επένδυση στην πληροφορική

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Με τον πρόεδρο του ομίλου PeopleCert Βύρωνα Νικολαΐδη όσο και να μιλάει κανείς δεν φτάνει. Ανθρωπος του μέλλοντος, με οράματα που σπάνια βρίσκει κανείς στην Ελλάδα της οικονομικής και κοινωνικής καχεξίας και με διεθνές αποτύπωμα, ήδη κινείται σε νέες επενδυτικές κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα, μετά από μία οκταετία διαρκών επενδύσεων

στο εξωτερικό, όπου έστησε έναν ελληνικό μα συνάμα παγκοσμιοποιημένο όμιλο, αποφάσισε να ξανακοιτάξει προς την κατεύθυνση της χώρας μας. Κι αυτό διότι το 2017 και για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ο κύκλος εργασιών του ομίλου του σημείωσε άνοδο κατά 50% τάση που διαβλέπει να βαίνει αυξανόμενη.

«Ηρθε η ώρα να επενδύσουμε με μεγάλη ένταση στην Ελλάδα. Η χώρα, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις, περνάει σε μια καινούρια φάση», μας λέει ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος ως κεντρική στρατηγική έχει δύο άξονες: τη γλωσσομάθεια και την απόκτηση δεξιοτήτων στην Πληροφορική. Κι αυτό διότι διαπιστώνει πως οι ανάγκες σε προγραμματιστές που θα διαθέτουν προσόντα αλλά και σε Ελληνες με γνώσεις ξένων γλωσσών θα καθορίσουν το μέλλον της εργασίας.

Με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά των πιστοποιήσεων, ισχυρή χρηματοοικονομική κατάσταση, 10.000 εξεταστικά κέντρα, 9.000 εργαζόμενους και συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, ο όμιλος PeopleCert δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα της κρίσης. Εχοντας στην κατοχή του ένα ευρύ πορτφόλιο διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων, διενεργεί εκατομμύρια εξετάσεις σε περισσότερες από 200 χώρες αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, δημιουργεί θέσεις εργασίας και επεκτείνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι η PeopleCert συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη, με το κέντρο των δραστηριοτήτων της όμως να βρίσκεται στην πλατεία Κοραή απέναντι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί βρίσκεται το λειτουργικό κέντρο της διεθνούς της πορείας. Στην Ελλάδα απασχολεί περισσότερους από 335 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης. Εχοντας υπερδιπλασιάσει, τον τελευταίο χρόνο, τον αριθμό εργαζομένων της με τον εκπληκτικό μέσο όρο της μιας πρόσληψης ανά δύο μέρες και προσφέροντας δυναμικό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον αποτελεί όαση στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας και κορυφαία επιλογή χώρου εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το 81,8% του συνόλου του προσωπικού της κατέχει πανεπιστημιακό τίτλο και το 55% εξ αυτών μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό.

«Πλέον δίνουμε έμφαση σε δύο πυλώνες: στην αγορά της γλωσσομάθειας με τη νέα πιστοποίηση LanguageCert (αγγλικά, ισπανικά , τουρκικά) και τη διενέργεια των εξετάσεων IELTS και στην Πληροφορική, φέρνοντας τις δυνατές πιστοποιήσεις ECDL Computing, Digital Marketing, Project Management. Διεξάγουμε επίσης τις εξετάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΙΝΣΕΤΕ για την πιστοποίηση νέων ειδικοτήτων στον τομέα του τουρισμού. Στο πλαίσιο της Συμμαχίας για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα (AFDEmp - Alliance For Digital Employability), μια πρωτοβουλία για την οποία προσωπικά είμαι πολύ περήφανος, επανειδικεύουμε νέους ανέργους στην Πληροφορική μέσω ταχύρρυθμων εντατικών προγραμμάτων 12 εβδομάδων που διεξάγονται στο Κέντρο Αριστείας και Καινοτομίας της PeopleCert. Δράση για την οποία ειλικρινώς σας μιλώ χαίρομαι πολύ που βρίσκει μιμητές σήμερα. Η μόνη αντιγραφή που δεν με στεναχωρεί γιατί μέσα από τη συμβολή των πολλών προάγεται η Ελλάδα», τονίζει ο γνωστός επιχειρηματίας. Η διαπίστωσή του είναι πως σήμερα ο Ελληνας χρειάζεται επανειδίκευση (reskilling). «Γνωρίζετε ότι σε μια χώρα με τόσο υψηλή ανεργία, ακόμα και σήμερα λείπουν οι προγραμματιστές; Η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει παγκόσμιο κέντρο πληροφορικής, αν αυτό αποτελούσε εθνική στρατηγική. Θα είχαμε γίνει το νέο Ισραήλ. Η τάση αυτή είναι υπαρκτή σε όλο τον πλανήτη. Η οικονομία μετασχηματίζεται κι όμως δεν υπάρχουν προγραμματιστές για να καλύψουν τις θέσεις. Και μετά εμείς μιλάμε για ανεργία», αναφέρει χαρακτηριστικά. Για να προχωρήσει, όμως, ένας νέος άνθρωπος στο μέλλον χρειάζεται και τα αγγλικά. Ετσι, το 2017 η PeopleCert μπήκε στην παγκόσμια αγορά γλωσσομάθειας με τη νέα γενιά πιστοποιήσεων στην αγγλική γλώσσα, τη LanguageCert, μια βρετανικής προέλευσης πιστοποίηση που είναι ανταγωνιστική και σφραγίστηκε από τη μεταγραφή του πρώην CEO των πιστοποιήσεων αγγλικής γλώσσας του Cambridge, δρος Μάικλ Μιλάνοβιτς. Σπάζοντας μάλιστα το μονοπώλιο του Βρετανικού Συμβουλίου, για πρώτη φορά ένας ελληνικός φορέας, η PeopleCert, διεξάγει τις εξετάσεις του IELTS στην Ελλάδα.

«Εχουμε δημιουργήσει μια πολύ δυνατή ομάδα, ένα πολύ σημαντικό και έμπειρο συμβούλιο. Ολοι οι κορυφαίοι του Cambridge εντάχθηκαν στην ομάδα μας. Ο Μάικλ Μιλάνοβιτς είναι πρόεδρός του Δ.Σ της LanguageCert και αποτελεί εγγύηση της υψηλής ποιότητας της νέας αυτής πιστοποίησης της αγγλικής γλώσσας. Και ο πρώην COO του Cambridge Ρότζερ Τζόνσον έγινε πρόεδρος του συμβουλίου. Βρήκα τον κ. Μιλάνοβιτς στο Cambridge και όταν του πρότεινα μεταγραφή με λοξοκοίταξε. "Και γιατί να φύγω από εδώ", με ρώτησε. Η απάντηση ήταν εύκολη: “Μια για να κάνεις πράξη μαζί μου όλα όσα ήθελες και δεν μπορούσες»».
Mετά λοιπόν την Αγγλία, την Ουαλία, τη Νέα Ζηλανδία και άλλες 10 χώρες, τους επόμενους 18 μήνες οι πιστοποιήσεις αγγλομάθειας LanguageCert θα υπάρχουν σε 150 χώρες. Η LanguageCert φέρνει τη βρετανική παράδοση και την υψηλή καινοτόμο τεχνολογία, η οποία αλλάζει άρδην τα δεδομένα των εξετάσεων τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους σπουδαστές. Η τεχνικά υπερσύγχρονη υποδομή της PeopleCert δίνει στη LanguageCert ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, επιτρέποντας τη διοργάνωση εξετάσεων σύμφωνα με τις ανάγκες και απαιτήσεις των εκπαιδευτικών οργανισμών και υποψηφίων, σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα ανάλογα με τη ζήτηση και σε συχνές ημερομηνίες εξετάσεων. Επίσης παρότι η αγγλική σήμερα είναι η κυρίαρχη γλώσσα ανάμεσα σε 6.000 που υπάρχουν, ουσιαστικά είναι «κοινή διάλεκτος», το portfolio ήδη επεκτείνεται στην ισπανική γλώσσα, έχοντας ξεκινήσει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Salamanca, το αρχαιότερο της Ισπανίας, και με την επεξεργασία πιστοποιήσεων σε πολλές άλλες γλώσσες, όπως η τουρκική, η γαλλική, η γερμανική και η ελληνική.

Αλλάζουν τα πάντα στην απόκτηση δεξιοτήτων

«Ως προς τη χώρα μας, όμως, δεν μένουμε μόνο σε αυτά», τονίζει ο κ. Νικολαΐδης. «Η PeopleCert γίνεται πλέον επίσημο εξεταστικό κέντρο του IELTS, ενός φορέα με 20 χρόνια εμπειρία στις επαγγελματικές πιστοποιήσεις. Ο δρόμος για να ανταποκριθεί η Ευρώπη, αλλά και όλος ο πλανήτης, στις προκλήσεις που φέρνει η ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών είναι η διά βίου πιστοποίηση, δηλαδή life long learning solutions», τονίζει στο «business stories» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert και πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών. «Βασικές δεξιότητες που σήμερα αποκτώνται στην εφηβεία θα αποκτώνται στο άμεσο μέλλον από το Δημοτικό, όπως η παραγωγή κειμένου, η χρήση υπολογιστικών φύλλων και η ασφαλής χρήση του Διαδικτύου. Ο ψηφιακός αλφαβητισμός, που τα τελευταία χρόνια θεωρείται δεδομένος στη Γηραιά Ηπειρο, μια και οι νέες γενιές έχουν γεννηθεί και ανατρέφονται στον κόσμο των έξυπνων συσκευών, τελικά δεν αποτελεί ευρωπαϊκή κατάκτηση. Αυτό έδειξαν μελέτες που διενήργησαν πέντε από τις πιο ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες και παρουσιάστηκαν στο φόρουμ του ECDL: Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Φινλανδία, Ελβετία. Αν και οι Ευρωπαίοι πιστεύουμε ότι είμαστε επιδέξιοι τεχνολογικά, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, το 97% των μαθητών δήλωσε πολύ ή αρκετά βέβαιο για τη χρήση υπολογιστικών φύλλων, όμως μόλις το 38% το απέδειξε στην πράξη», τονίζει.

Τα στοιχεία της Ε.Ε. δείχνουν ότι 169 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (44%) και 86 εκατομμύρια άνθρωποι στο εργατικό δυναμικό της Ε.Ε. (37%) διαθέτουν ανεπαρκείς ψηφιακές δεξιότητες.

Η ανάπτυξη λογισμικού, το ψηφιακό μάρκετινγκ, η επεξεργασία μεγάλων δεδομένων και επιχειρηματικών αναλύσεων, η διαχείριση έργων και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο φαίνεται να είναι οι τομείς για τους οποίους όλες οι χώρες ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα. Οι ψηφιακές δεξιότητες από τις βασικές γνώσεις του πώς να δουλεύει κάποιος με αρχεία και φακέλους, πώς να μπορεί να περιηγηθεί στο Διαδίκτυο μέχρι τα πιο εξειδικευμένα θέματα όπως το coding, το information literacy αλλά και το να μπορεί να καταλάβει ότι είναι ασφαλής στο online περιβάλλον πρέπει να αποτελούν βασικό τμήμα των γνώσεων των νέων αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία. Ο υποψήφιος που διαθέτει τις σωστές ψηφιακές δεξιότητες σημαίνει ότι είναι «εξοπλισμένος» τόσο στην εργασία του όσο και στην προσωπική του ζωή.

Γι’ αυτόν τον λόγο η PeopleCert έφερε στην Ελλάδα το ECDL Computing, το πλέον αναγνωρισμένο πιστοποιητικό για τις πληροφορικές δεξιότητες των νέων διεθνώς. «Θα πρέπει να το κάνω σαφές: Τα επόμενα χρόνια, ενδεχομένως πάνω από το 50% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού παγκοσμίως θα απασχολείται σε υπηρεσίες με άμεση ή έμμεση σχέση με την Πληροφορική. Ο Προγραμματισμός ως αντικείμενο σπουδών και ως επάγγελμα, όπως και οτιδήποτε περιστρέφεται γύρω από την ψηφιακή τεχνολογία θα είναι στην πρώτη γραμμή ζήτησης, καθώς θα δημιουργηθούν πάνω από 20 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, τη στιγμή όμως που 7,1 εκατομμύρια θέσεις παγκοσμίως θα χαθούν για επαγγέλματα που είτε θα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους είτε θα έχουν υπερκεραστεί από την υπερσύγχρονη τεχνολογία (ρομπότ). Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πλέον ότι ο Προγραμματισμός δεν καλύπτει μόνο τις ανάγκες των νέων ανθρώπων που ούτως ή άλλως θα χρειαστεί να γνωρίζουν κώδικα, ανεξαρτήτως της θέσης εργασίας την οποία θα διεκδικήσουν, αλλά παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης, στην όξυνση της λογικής και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων», τονίζει ο κ. Νικολαΐδης και προσθέτει:

«Η PeopleCert, μια εταιρεία που θέτει την τεχνολογία στο επίκεντρο των εργασιών της, πιστεύει ακράδαντα ότι η γνώση Προγραμματισμού είναι η λύση για την ανεργία των νέων ιδίως στη χώρα μας». To ECDL Computing είναι η πιο πρόσφατη ενότητα της κατηγορίας Standard του ECDL Profile. Η κατηγορία Standard περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τις ενότητες IT Security, Digital Marketing και Online Collaboration.

Στόχος η επανειδίκευση νέων εκτός εργασίας στην Πληροφορική

Ο πάντοτε δραστήριος όμως Κωνσταντινουπολίτης (εκεί γεννήθηκε και αποφοίτησε ως αριστούχος του Ζωγραφείου και του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου) δεν μένει μόνο στα παραπάνω. Η AFDEmp ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια ως μια εθελοντική πρωτοβουλία με όραμα τη μείωση της εγχώριας ανεργίας μέσω της επανειδίκευσης μισού εκατομμυρίου νέων σε υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, ήταν η πρώτη που ξεκίνησε ταχύρρυθμα και εντατικά προγράμματα εκπαίδευσης 500 ωρών στον Προγραμματισμό και την ανάπτυξη εφαρμογών, τα λεγόμενα «Coding Bootcamps», βασιζόμενη και στη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ALBA και της HePIS, την οποία οικονομικά στήριξε η PeopleCert.

«Αποσκοπούμε στο να δώσουμε σε εκτός εργασίας νέους, ή και μεγαλύτερους, χωρίς σχετικό υπόβαθρο, την ευκαιρία να ξαναρχίσουν τη ζωή τους και να βγουν από την ανεργία, αποκτώντας μια δημιουργική και καλά αμειβόμενη εργασία - καθώς το επάγγελμα του προγραμματιστή είναι στα 20 καλύτερα παγκοσμίως (μισθολογικά, σε επίπεδο ζήτησης και εργασιακής ικανοποίησης) και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαμορφώθηκε υπό την επίβλεψη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την ουσιαστική συμβολή των διακεκριμένων ακαδημαϊκών Γιώργου Δουκίδη, Διομήδη Σπινέλλη, Κατερίνας Πραματάρη και Πάνου Λουρίδα , του προέδρου της HePIS Νίκου Φαλδαμή και άνω των 200 εταιρειών και επιχειρηματικών φορέων».

Οι πρώτες πιλοτικές προσπάθειες των Coding Bootcamps άλλαξαν ουσιαστικά τη ζωή 200 και πλέον αποφοίτων οι οποίοι προερχόμενοι από διαφορετικά επαγγελματικά πεδία και σπουδές (αρχιτέκτονες, μαθηματικοί, ωκεανογράφοι, φυσικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, τοπογράφοι κ.ά.) ήταν μακροχρόνια άνεργοι και επανειδικεύτηκαν σε 12 εβδομάδες στις γλώσσες προγραμματισμού Java ή C#.NET. Πάνω από το 90% προσλήφθηκε πριν ή μόλις και έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων από τις κορυφαίες εταιρείες που αγκάλιασαν το πρόγραμμα, με πρώτο μηνιαίο μισθό που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και διπλάσιος του βασικού. Tα προγράμματα πραγματοποιούνται πλέον στο Κέντρο Καινοτομίας και Αριστείας της PeopleCert, στην καρδιά της Αθήνας.

Keywords
peoplecert, ελλαδα, βυρων, πληροφορικη, ανθρωπος, αθηνα, νέα, ielts, ecdl, project, δραση, ceo, cambridge, life, long, business, ηπειρο, online, σημαίνει, εταιρεία, λύση, security, alba, java, net, σταση εργασιας, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικος τουρισμος, γλωσσομαθεια, ielts, χωρες, γερμανια, γνωση, δανια, εθνικη, εργασια, ισραηλ, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ρωτησε, ωρα, ceo, ecdl, java, net, αγορα, αυστρια, ανεργια, ανθρωπος, αξονες, αρδην, εβδομαδες, βρισκεται, βυρωνα, γεγονος, γινει, γινεται, γλωσσα, διδακτορικο, δρομος, διαδικτυο, δυναμικο, εγινε, εγγυηση, ευκαιρια, ελβετια, εξετασεις, εξελιξη, επαγγελματα, εταιρεία, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ηλικια, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, θυμιζει, ισπανικα, κυκλος, λαθη, λύση, λογο, μηνες, μειωση, νεα γενια, νεες θεσεις εργασιας, ομαδα, παντα, ουαλια, ομιλος, οραμα, οραματα, ουσιαστικα, πανεπιστημιο αθηνων, πεδια, περιβαλλον, πιστοποιηση, προγραμματα, συγκεκριμενα, ταση, τμημα, υψηλη, φτανει, φινλανδια, φορα, ψηφιακη, ψηφιακο, οαση, alba, ασφαλεια, cambridge, security, εμφαση, γλωσσες, γνωσεις, ηπειρο, χωρα, project, καρδια, life, long, μελετη, peoplecert, σημαίνει, online, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα