Βρετανία: Ζητά πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα μηνύματα της WhatsApp

Η Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Λονδίνου και τώρα η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αμπερ Ρουντ ζητά να επιτραπεί η πλήρης πρόσβαση των υπηρεσιών ασφαλείας στα κρυπτογραφημένα μηνύματα της εφαρμογής της Facebook, WhatsApp, καλώντας ταυτόχρονα τις εταιρείες του Διαδικτύου να είναι πιο προσεκτικές και

πιο επιθετικές στο κλείσιμο ιστοσελίδων που εκμεταλλεύονται οι τρομοκράτες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός, είναι απαράδεκτο να μην μπορούν να διαβαστούν επικίνδυνα μηνύματα και οι Βρετανοί υπουργοί απαιτούν την ανάληψη δράσης από πλευράς Facebook, Google και Twitter.

Οι πρωτοβουλίες αυτές έρχονται μετά την αποκάλυψη ότι ο Χαλίντ Μασούντ που σκόρπισε τον θάνατο στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ την περασμένη εβδομάδα, είχε χρησιμοποιήσει της εφαρμογή μηνυμάτων WhatsApp, αμέσως πριν ξεκινήσει την επίθεση.

Όπως είπε η Ρουντ, η facebook πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Facebook αγόρασε την εφαρμογή WhatsApp έναντι 22 δισ. δολαρίων το 2014. Εκρπόσωπος της Whatsapp ανέφερε: «Είμαστε τρομοκρατημένοι από την επίθεση στο Λονδίνο και συνεργαζόμαστε με τις αρχές στις έρευνές τους».

«Οταν στέλνεις ένα μήνυμα μπορεί να το διαβάσει μόνο το άτομο ή η ομάδα που το στέλνει κανείς», είχαν αναφέρει οι συνιδρυτές της WhatsApp, Ιάν Κουμ και Μπράιαν Ακτον, πέρυσι όταν λάνσαραν την υπηρεσία κρυπτογράφησης. «Κανείς δεν μπορεί ναδει μέσα στο μήνυμα. Ούτε κυβερνο-εγκληματίες, ούτε χάκερς, ούτε καταπιεστικά καθεστώτα, ούτε καν εμείς».

Μερικές κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία. Η WhatsApp είχε μπλοκαριστεί προσωρινά στη Βραζιλία τον Δεκέμβριο του 2015, όταν η εταιρεία αρνήθηκε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στην επικοινωνία μεταξύ φερόμενων ως εμπόρων ναρκωτικών.

Πάντως, οι εταιρείες τεχνολογίας προβάλουν ένα κοινό μέτωπο αντίστασης κατά κυβερνήσεων που θέλουν να αποκτούν στοιχεία. Η WhatsApp είχε στηρίξει δημόσια την Apple, όταν το FBI ζήτησε να ξεκλειδώσει ένα iPhone απ' όπου ήθελε να αντλήσει στοιχεία για το μακελειό του Σαν Μπερναντίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα