Φινλανδία: Ανοίγει την αγορά στους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας

Στόχος η μείωση των δημοσίων δαπανών και οι φθηνότερες υπηρεσίας υγείας στους πολίτες

Η ανάγκη της Φινλανδίας να βάλει ένα χαλινό στις δημόσιες δαπάνες ενδέχεται να αποβεί προς όφελος των ιδιωτικών παρόχων στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.
Τις τελευταίες ημέρες η Βουλή ξεκίνησε έναν διάλογο επί των σχεδίων της κυβέρνησης να ανοίξουν την αγορά υγείας ύψους 8 δισ. ευρώ και στους ιδιώτες παρόχους μέχρι το 2019.

Ετσι, οι ασθενείς θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια στην επιλογή του γιατρού τους, γεγονός που θα

οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και στο να δοθεί η ευκαιρία κέρδους για όλους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία Pihlajalinna Oyj, ένα πάροχος υγεία που είδε τις πωλήσεις του να διπλασιάζονται την περσινή χρονιά.

«Η νέα αγορά θα δώσει σημαντική δυνατότητα ανάπτυξης στη βιομηχανία και στις δραστηριότητές μας», αναφέρει ο CEO, Aarne Aktan. «Η μεταρρύθμιση θα αναδιανείμει την αγορά υγεινομικής περίθαλψης, ώστε ο ιδιωτικός τομέας θα μπορεί να κερδίσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και ο δημόσιος τομέας θα έχει μικρότερο μερίδιο».

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία του εκατομμυριούχου πρωθυπουργού Juha Sipila, αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να μειωθούν τα κόστη, καθώς και να εκσυγχρονιστούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας προς τους καταναλωτές. Παράλληλα, εξετάζει περαιτέρω δράσεις ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός.

Από την πλευρά τους οι ιδιώτες πάροχοι υγείας διατείνονται ότι μπορούν να προσφέρουν φθηνότερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες στους ασθενείς – πελάτες, αλλά και να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση των δαπανών που κάνουν τώρα οι φορολογούμενοι προς όφελος των δημόσιων παρόχων υγείας.

«Ενας ιδιώτης πάροχος έχει ισχυρό κίνητρο. Αν δεν είναι οικονομικά αποδοτικός, δεν τα καταφέρνει να επιβιώσει», αναφέρει από την πλευρά της η Janne-Olli Jarvenpaa, CEO της Mehilainen, του δεύτερου μεγαλύτερου παρόχου υγείας της Φινλανδίας.

Η εταρεία Pihlajalinna στοχεύει σε ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς που αναμένεται να επεκταθεί κατά 6,5 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, η ιδιωτική αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ.

Η μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας είχε αποτελέσει δέσμευση και των προηγούμενων φινλανδικών κυβερνήσεων, σε ένα πλαίσιο ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού.
Οίκοι αξιολόγησης και διεθνείς θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχαν εξάρει την αναγκαιότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων, ως τον παράγοντα – κλειδί για την τιθάσευση των δημοσίων δαπανών. Η κυβέρνηση τώρα υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση θα βοηθήσει στη μείωση των δαπανών υγείας κατά 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Keywords
Τυχαία Θέματα