Βρετανία: Απροσδόκητη επιβράδυνση της οικονομίας

Η ανάπτυξη υποχώρησε στο 0,2% το α' τρίμηνο στη Βρετανία, σημειώνοντας μεγαλύτερη επιβράδυνση του αναμενόμενου. Την ίδια ώρα, εξασθένηση σημειώνει και η καταναλωτική δαπάνη.

Πιο αναλυτικά, το βρετανικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,2%, κάτω από την πρόβλεψη για 0,3%, αλλά και από το 0,7% στα τέλη του 2016.

Παράλληλα, η ανάπτυξη στον κλάδο υπηρεσιών που αποτελεί και το σημαντικότερο κομμάτι της οικονομίας, καθώς και η παραγωγή αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, σε σύγκριση με την προσωρινή εκτίμηση.

Παράλληλα,

τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας έδειξαν επίσης ότι οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,6% και το καθαρό εμπόριο στο 1,4% του ΑΕΠ. Η καταναλωτική δαπάνη υποχώρησε επίσης με την οικονομική δραστηριότητα των νοικοκυριών να προσφέρει τα ελάχιστα στην οικονομία από το 2014.

Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση του ΑΕΠ αποτελεί μια ακόμα ένδειξη ότι το Brexit αποτελεί πλήγμα για την οικονομία καθώς ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς ασκούν σημαντικές πιέσεις στα νοικοκυριά.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μικρή ανάκαμψη της επέκτασης της οικονομίας σε τριμηνιαία βάση για το υπόλοιπο έτος. Παράλληλα , το επιδεινούμενο outlook αντανακλάται επίσης στο βαρόμετρο του Bloomberg για το Brexitοπυ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, η στερλίνα ενισχύεται έναντι του δολαρίου και νωρίτερα βρισκόταν στο επίπεδο του 1,2987 δολ., με ημερήσια άνοδο 0,1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα