Βράβευσαν την ανθρωπιά των Ελλήνων ναυτικών

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η αξιοθαύμαστη ελληνική ναυτοσύνη, η θάλασσα στο DNA του Ελληνα, η Ελλάδα παγκόσμια δύναμη στη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι κάποιες από τις κλασικές πλέον φράσεις που χαρακτηρίζουν κάθε κείμενο που αφορά τη ναυτιλία και τα κατορθώματα των Ελλήνων. Ομως υπάρχει και κάτι περισσότερο. Η αυταπάρνηση των ναυτικών και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Η ελληνική ναυτοσύνη δεν συμβάλλει μόνο στην ανάπτυξη των στόλων, αλλά και στη διάσωση ναυαγών στους επτά ωκεανούς κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Για την αυταπάρνηση, την υπευθυνότητα, την προθυμία και τη βοήθεια που προσφέρουν οι ναυτικοί βραβεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στη βραδιά των AMVER, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, επτά ναυτιλιακές εταιρείες και τα πληρώματα ισάριθμων πλοίων που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Επίσης βραβεύτηκαν 229 ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις με περισσότερα από 1.811 πλοία για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα AMVER που σώζει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα.

Με ειδικό βραβείο τιμήθηκε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για την αδιάκοπη συμβολή του στη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα σε πολύ δύσκολες αποστολές, εκεί όπου όλα κρίνονται στη λεπτομέρεια και από την καλή εκπαίδευση και τα ατσάλινα νεύρα των ναυτικών πληρωμάτων. Ενα ακόμη ιδιαίτερο βραβείο απονεμήθηκε στον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη συμμετοχή του σε σημαντικές αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας που οδήγησαν στη μείωση της έκθεσης σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.

Η τελετή απονομής των βραβείων AMVER διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Propeller Club - Port of Piraeus σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και την Αμερικανική Ακτοφυλακή και με την υποστήριξη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος είναι και επίτιμος πρόεδρος του International Prοpeller Club, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι το παράδειγμα της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας αποτελεί «υπόδειγμα θετικής συνεισφοράς στην κοινωνία», ενώ τόνισε τη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στο AMVER. Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, επεσήμανε ότι δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές και ότι θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται. «Πρόκειται για σχέσεις δυνατές και με βάθος χρόνου. Η ελληνική ναυτιλία έπαιξε τον ρόλο της στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», είπε, ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της ναυτιλίας, των ναυπηγείων και της βιομηχανίας. «Ελπίζω σύντομα να δούμε σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα», δήλωσε.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η αντιναύαρχος της Αμερικανικής Ακτοφυλακής Λίντα Φάγκαν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Propeller Club - Port of Piraeus Γιώργος Ξηραδάκης τόνισε: «Κάθε χρόνο είμαστε περήφανοι για τη μεγάλη συμμετοχή του ελληνόκτητου στόλου στο σύστημα AMVER. Ειδικά φέτος, όμως, είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αφού ο αριθμός των πλοίων ξεπερνά τα 1.800. Ο αριθμός αυτός από μόνος του δεν θα έκανε τόση αίσθηση στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα αν δεν συνοδευόταν από τον εκσυγχρονισμό του στόλου και των συστημάτων διοίκησης με τεχνολογίες αιχμής. Η όλο και αυξανόμενη χρήση των νέων τεχνολογιών σε συνδυασμό με την ελληνική ναυτοσύνη αποτελεί ένα μοναδικό υπόδειγμα συνεργιών στην εθελοντική συμμετοχή σε ένα παγκόσμιο σύστημα πληροφόρησης, το οποίο έχει ως σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα».

«Οι πρωταθλητές βραβεύουν τους πρωταθλητές»

Το «Οι πρωταθλητές βραβεύουν τους πρωταθλητές» είναι ειδικό βραβείο και απονέμεται από το Propeller Club για να καταδείξει ότι οι Ελληνες παγκόσμιοι πρωταθλητές της ναυτιλίας τιμούν τους νέους που διαπρέπουν στον κόσμο και ανυψώνουν την Ελλάδα. Φέτος το βραβείο δόθηκε στην τετράκοπο σκιφ που κέρδισε το παγκόσμιο στην Αμερική, αλλά και στο πλήρωμα της Εθνικής Παραολυμπιακής Ομάδας για τη συνεχή παρουσία του σε διεθνείς αγώνες.

Η στιγμή της βράβευσης ήταν συγκινητική γιατί σηκώθηκαν όλοι όρθιοι σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στους βραβευόμενους όταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Π.Ν. Ευάγγελος Αποστολάκης, έκανε την απονομή παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, του ΥΝΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και των μελών του Δ.Σ. του Prοpeller.

Τα επτά πλοία που βραβεύτηκαν

Απονεµήθηκαν ειδικά βραβεία διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα στα πληρώµατα επτά πλοίων. Πιο συγκεκριµένα:

■ M/V HISPANIA GRAECA: ANGELAKOS (HELLAS) S.A. για τη διάσωση τεσσάρων ψαράδων οι οποίοι περιπλανιόντουσαν στη θάλασσα επί τέσσερις ηµέρες νότια των Φιλιππίνων τον Ιανουάριο του 2017.

■ M/T AEGEAN UNITY: ARCADIA SHIPMANAGEMENT CO. LTD., συµφερόντων Κωνσταντίνου Π. Αγγελόπουλου, για τη διάσωση, τον Απρίλιο του 2017, ενός ψαρά ο οποίος κατάφερε να επιζήσει επιβαίνοντας σε µια βάρκα επί 10 ηµέρες, νοτιοδυτικά του Μεξικού.

■ M/V ELPIDA: ASTRA SHIPMANAGEMENT INC. του Αρη Κοροπούλη για τη διάσωση δύο ατόµων που επέβαιναν σε πνευστή σωσίβια σχεδία κοντά στο Κέιπ Τάουν τον Απρίλιο του 2017.

■ M/V IVAR REEFER: CHARTWORLD SHIPPING CORPORATION, συµφερόντων Λου Κολλάκη, για τη βοήθεια που προσέφερε σε τέσσερις ψαράδες κοντά στο λιµάνι Βαλπαραΐσο της Χιλής τον Ιανουάριο του 2017.

■ LPG/NH3 HELLAS APOLLO: CONSOLIDATED MARINE MANAGEMENT INC. - CMM του οµίλου Λάτση για τη διάσωση ναυαγού κοντά στην Τζαµάικα τον Ιούνιο του 2017.

■ M/V DYNAMIC STRIKER: ENTERPRISES SHIPPING & TRADING S.A. συµφερόντων Βίκτωρα Ρέστη για τη διάσωση δύο ατόµων βόρεια των νήσων Κουρασάο, στην Καραϊβική, τον Μάρτιο του 2017.

■ M/T ORFEAS: GRACE MANAGEMENT S.A. της Κατερίνας Θεραπειώτη για τη διάσωση τεσσάρων ιστιοπλόων στον Ατλαντικό, 860 µίλια ανατολικά της Αντίγκουα, τον ∆εκέµβριο του 2016.

Keywords