Δημ. Πισιμίσης (BIC ΒΙΟΛΕΞ): Επενδύσεις €80 εκατ. στην Ελλάδα σε δύο χρόνια

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ο άνθρωπος που τα είχε πει όλα, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ δηλαδή, ήταν σαφής: «Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις». Επί σειρά ετών, η βιομηχανία BIC ΒΙΟΛΕΞ μάς έχει συνηθίσει σε επιτυχίες. Σε κινήσεις που συζητιούνται και που ανέκαθεν τη φέρνουν στην πρωτοπορία. Το επιβεβαιώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα. Το δείχνει η διαρκώς αυξανόμενη παρουσία της εταιρείας στη χώρα μας και το γεγονός ότι η μονάδα της στην Ανοιξη

αποτελεί το βασικό εργοστάσιο για όλο τον όμιλο παγκοσμίως, με την παραγωγή αναπτήρων, καλσόν και άλλων ειδών μιας χρήσεως. Επιστέγασμα αυτής της πορείας ήταν η βράβευση του διευθύνοντος συμβούλου της BIC ΒΙΟΛΕΞ Δημήτρη Πισιμίση το 2014 ως Μάνατζερ της Χρονιάς. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά εφόσον φέρνει θετικά νούμερα, όταν στα δύσκολα και εντός capital controls συγκρατεί την εταιρεία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αφού πείθει τη γαλλική διοίκηση για το πόσο επωφελές είναι να παραμένει στη χώρα μας;

Ανθρωπος με ψύχραιμη θεώρηση των πραγμάτων και τεχνοκράτης, ο κ. Πισιμίσης γνωρίζει πως ούτε «η επιτυχία είναι οριστική» σε μια χώρα με πολλά σκαμπανεβάσματα όπως η Ελλάδα, ούτε όμως υπάρχει κάτι το νομοτελειακά μοιραίο που μπορεί να πλήξει τον όμιλό του και να τον οδηγήσει σε αποτυχία. Με κουράγιο λοιπόν και έχοντας ξεπεράσει μια πολύ δύσκολη για την αγορά και τη χώρα διετία, ο κ. Πισιμίσης επιμένει ελληνικά. Επιμένει να φέρνει επενδύσεις, να ζητά ενισχύσεις από τη μητρική εταιρεία στη Γαλλία και να τοποθετεί ούτε λίγο ούτε πολύ 80 εκατ. ευρώ στην πατρίδα μας κατά τη διετία 2016-2017. Μάλιστα τα 46 εκατ. από αυτά έχουν ήδη επενδυθεί στη βιομηχανία για σειρά δράσεων. Η παραπάνω πορεία όμως δεν είναι νομοτελειακά δεδομένη. Η εταιρεία, παρά τις δεδομένες επιτυχίες της και την αύξηση -κατά 12,2%- των πωλήσεων στην BIC ΒΙΟΛΕΞ Α.Ε. το 2016 σε σχέση με το 2015, παρουσίασε σε ομιλικό επίπεδο μικρή κάμψη, απόρροια της μείωσης του δείκτη καταναλωτικής δαπάνης. Δηλαδή, η κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα λόγω συγκεκριμένων επιλογών σε πολιτικό επίπεδο επέφερε ένα ήπιο αρνητικό αποτέλεσμα ακόμα και στον leader της αγοράς.

Μπορεί η BIC ΒΙΟΛΕΞ να είναι πραγματικά πολύ μεγάλη και να έχει αδιαμφισβήτητη πορεία, παρά ταύτα μόνο και μόνο λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά παρουσίασε πωλήσεις 202,6 εκατ. ευρώ έναντι 208,8 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας κάμψη κατά 3%. Παράλληλα, ο τζίρος των εξαγωγών μειώθηκε κατά 4,5%, γεγονός που -σύμφωνα με την εταιρεία- οφείλεται κυρίως στη σταθεροποίηση της αγοράς των ξυριστικών προϊόντων στις ΗΠΑ που ακολούθησε τη μεγάλη ανάπτυξη του 2015, αλλά και στην πτώση της κατανάλωσης τέτοιων ειδών στη χώρα μας. Γιατί αυτό ήταν το αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων της νυν κυβέρνησης: το κούμπωμα των καταναλωτών και η μείωση της δαπάνης. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 40.717.372 ευρώ από 48.783.829 ευρώ το 2015, ενώ τα κέρδη χρήσης μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 30.023.227 ευρώ από 35.159.352 ευρώ το 2015.

Οσο κι αν ένας μεγάλος όμιλος όπως αυτός έχει να κάνει με ξένες αγορές και η ελληνική θυγατρική ακολουθεί εξωστρεφή πορεία, το ελληνικό δράμα και η κακή κατάσταση στη χώρα ήταν αδύνατον να μην έχουν κάποιον αντίκτυπο. Σαφώς ένας όμιλος όπως αυτός που διοικεί με απόλυτη επιτυχία ο κ. Πισιμίσης δεν μπορεί να μιλά για «πλήγματα». Η πορεία είναι εξασφαλισμένη. Από την άλλη πλευρά, η μηδενική παροχή βοήθειας από το πολιτικό σύστημα στην εξαγωγική προσπάθεια μιας βιομηχανίας με τέτοιο προσανατολισμό και η υπερφορολόγηση δημιουργούν ζητήματα. Κι αυτό σε μια εταιρεία με πραγματική αγάπη και επικέντρωση στην Ελλάδα.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εταιρεία-μεγαλύτερο βιομηχανικό πολυεθνικό επενδυτή που τοποθέτησε το 2016 για πάγιο εξοπλισμό στην πατρίδα μας 43 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος μηχανολογικό εξοπλισμό για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, την παραγωγή νέων προϊόντων, τη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής και την απόκτηση νέας τεχνολογίας. Το 2017 η βιομηχανία συνέχισε ακριβώς σε αυτό τον δρόμο το επενδυτικό της πρόγραμμα, κυρίως σε μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και σε κτιριακές εγκαταστάσεις, για τα οποία έχει προβλεφθεί ποσό άνω των 40 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προμηθεύει την ελληνική αγορά με τις κύριες κατηγορίες εμπορευμάτων του ομίλου της Bic, που είναι τα γραφικά, οι αναπτήρες και τα ξυριστικά προϊόντα, καθώς επίσης και άλλα εμπορεύματα, όπως ενδεικτικά αφροί ξυρίσματος, καλσόν και κάλτσες. Είναι η μεγαλύτερη κατεξοχήν παραγωγός στον κλάδο των ξυριστικών (λεπίδες και συσκευές ξυρίσματος) του ομίλου Bic και εξάγει τα προϊόντα της από το εργοστάσιο των Αθηνών. Η εταιρεία διεξάγει για τον όμιλο Bic την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα, καθώς και τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των νέων ξυριστικών προϊόντων. Κι όλα αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μια περίοδο όπου το ελληνικό κράτος δεν πράττει όλα όσα οφείλει, ενώ δεν επιστρέφει και τον ΦΠΑ.

Συνεχίζει κόντρα στους καιρούς

Οπως και να έχει, πάντως, η BIC ΒΙΟΛΕΞ συνεχίζει απρόσκοπτα το δικό της πρόγραμμα. Ανθρωπος με αισιοδοξία, ο Δημήτρης Πισιμίσης κινείται αποφασιστικά, σε συνεννόηση πάντα με τους μετόχους, τη γαλλική οικογένεια Bich. Η βιομηχανία καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης δεν μείωσε το προσωπικό της, συγκράτησε τους μισθούς και εξακολουθεί να παραμένει στη χώρα μας παρά τα αμέτρητα προβλήματα. Πέραν των γραμμών παραγωγής, όμως, η θετική πορεία της εταιρείας και η διάθεσή της να προσφέρει σε μια «δύσκολη» χώρα όπως η Ελλάδα οδήγησαν σε τόνωση του παγκόσμιου ερευνητικού κέντρου για τις ξυριστικές μηχανές που η πολυεθνική διατηρεί στην Ελλάδα. Παράλληλα, εντός της κρίσης η εταιρεία μεγάλωσε. Ετσι, το 2013 η BIC ΒΙΟΛΕΞ πραγματοποίησε πωλήσεις 166 εκατ. ευρώ από 151 εκατ. ευρώ το 2012, με κέρδη που αυξήθηκαν κατά 16 εκατ. ευρώ, στα 36,2 εκατ. ευρώ από 20,2 εκατ. ευρώ μία χρονιά πριν. Σήμερα η εταιρεία έχει πολύ πιο αυξημένα μεγέθη, αν και την τελευταία διετία υπήρξε συγκράτηση λόγω του ρίσκου της χώρας. Καθόλου τυχαίο επίσης δεν είναι το γεγονός ότι επί των ημερών του κ. Πισιμίση η BIC έφτασε να εξάγει το 85% της παραγωγής της, βοηθώντας όχι μόνο την επίτευξη των δικών της στόχων, αλλά και την ουσιαστική καλυτέρευση των συνολικών εξαγωγικών δεικτών της Ελλάδας.

Αν μια άλλη λέξη -εκτός του σεβασμού στον εργαζόμενο- είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA της BIC ΒΙΟΛΕΞ, αυτή είναι η καινοτομία. Στην Ελλάδα εξάλλου βρίσκεται το παγκόσμιο κέντρο έρευνας και καινοτομίας του πολυεθνικού ομίλου -με παρουσία σε πάνω από 150 χώρες- σε ό,τι αφορά τον κλάδο των ξυριστικών λεπίδων και μηχανών μιας χρήσεως. Ολοι γνωρίζουν ότι ήταν ελληνική πατέντα η λεπίδα μιας χρήσεως, γεγονός που οδήγησε και στην εξαγορά της εταιρείας Violex από τον γαλλικό όμιλο BIC.

Ο κ. Πισιμίσης σπούδασε χημικός μηχανικός, ενώ έκανε μάστερ στα πολυμερή και πήρε διδακτορικό στα σύνθετα υλικά από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Διετέλεσε βασικός βοηθός Ερευνας στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ για δύο χρόνια -από το 1983 έως το 1985- και έμεινε στη Μεγάλη Βρετανία έως το 1989 εργαζόμενος στις Wardle Storeys και Imperial Chemical Industries (ICI).

Το 1990 επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου θα εργαστεί ως επίκουρος καθηγητής στα ΤΕΙ Πειραιά (σε μια εμπειρία που ακόμα και σήμερα συχνά αναφέρει) και σύμβουλος Ερευνας και Ανάπτυξης στην BIC ΒΙΟΛΕΞ (1990-1994). Μεταξύ 1992 και 1994 θα έχει μια πολύ σύντομη αλλά εποικοδομητική για τον τρόπο εργασίας του κράτους συνεργασία ως σύμβουλος στο υπουργείο Βιομηχανίας, ενώ από το 1995 θα αρχίσει να εργάζεται στον όμιλο της BIC. Οι θέσεις που κατείχε ήταν διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης (1995-2002), παγκόσμιος διευθυντής Ξυριστικών Λεπίδων του ομίλου BIC (2002-2014), διευθυντής εργοστασίου Ξυριστικών Λεπίδων Αθήνας (2002- 2008). Από το 2008 είναι διευθύνων σύμβουλος της BIC ΒΙΟΛΕΞ, ενώ πρόσφατα λόγω των επιτευγμάτων του ανέλαβε και τη θέση του Senior Vice President της BIC - Worldwide Industrial & R&D Director Ξυριστικών του ομίλου BIC. Εχει σημαντικό αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων και πατεντών, ενώ είναι μέλος πολλών επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πισιμίσης επιλέγει πάντοτε να θυμίζει ότι η εταιρεία που διευθύνει είναι μια ελληνική βιομηχανία βασισμένη σε πατέντες ελληνικές που καθιέρωσε η οικογένεια Πολίτη και τις συνέχισε η οικογένεια Bich. Γιατί οι Γάλλοι επενδυτές σεβάστηκαν απόλυτα την ελληνικότητα αυτής της τόσο σημαντικής επιχείρησης και σε καιρούς κρίσιμους επέλεξαν όχι απλώς να παραμείνουν στην Ελλάδα, αλλά να αυξήσουν τις επενδύσεις τους. Μάλιστα η γαλλική μητρική στηρίζει σε τέτοιο βαθμό την εδώ δραστηριότητά της, ώστε η μονάδα των Οινοφύτων να αποτελεί το μοναδικό παγκόσμιο κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης των ξυριστικών του ομίλου, καθιστώντας την ύπαρξη των άλλων τμημάτων R&D περιττή.

Την ίδια ώρα, οι εδώ εγκαταστάσεις στηρίζουν βιομηχανικά όλο τον όμιλο σε σχεδόν ίσο βαθμό με την τεράστια μονάδα της Γαλλίας κοντά στις νορμανδικές ακτές. Εξάλλου, υπάρχει κι ένα τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με την ξυριστική λεπίδα, την αιχμή της ξυριστικής λεπίδας. Είναι ένα προϊόν υψηλότατης τεχνολογίας και διαθέτουμε από τις καλύτερες τεχνολογίες σε όλο τον κόσμο. Στο παραπάνω πλαίσιο, η BIC το 2013 αποφάσισε την ενίσχυση της παρουσίας της, όπως δεσμεύτηκε στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ και με την αλλαγή κυβέρνησης είναι ανάλογη η διάθεση και η στάση της. Επίσης, η εταιρεία το 2013 ολοκλήρωσε ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 70 εκατ. ευρώ σε έρευνα, τεχνολογία και νέα προϊόντα, το οποίο συνεχίστηκε με ακόμα περισσότερα χρήματα την περίοδο 2016-2017.

Keywords
bic, ελλαδα, επενδυσεις, capital controls, ανοιξη, capital, εταιρεία, γαλλια, οφείλεται, ηπα, θυγατρική, δραμα, αθηνα, ΦΠΑ, απρόσκοπτα, ανθρωπος, dna, imperial, τει, πειραιας, president, industrial, σαμαρας, νέα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αυξηση φπα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αποτελεσματα, μιλα, χωρες, αιχμη, ηπα, κοντρα, πλαισιο, προγραμμα, τει πειραια, ωρα, capital, dna, αγαπη, αγορα, αυξηση, αισιοδοξια, ανοιξη, ανθρωπος, απρόσκοπτα, τει, βρισκεται, γεγονος, γινει, διδακτορικο, διοικηση, δειχνει, ευρω, υπαρχει, επιτυχια, ερευνα, εταιρεία, ετων, τεχνολογια, ζητα, ιδια, μηχανες, θυγατρική, θυμιζει, ηπιο, μηχανικος, μειωση, παντα, ομιλος, οικογενεια, ουσιαστικα, οφείλεται, προβληματα, πρωτοπορια, πωλησεις, σαφης, σειρα, τζιρος, τμημα, αγορες, bic, δημητρης, ελληνικα, χωρα, industrial, imperial, υπουργειο, president, θεσεις, θετικα, υλικα, βοηθος
Τυχαία Θέματα