Βενιάμης: Πρέπει να κρατήσουμε ανταγωνιστική τη ναυτιλία

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Την αισιοδοξία του ότι θα έχει καλή κατάληξη η έρευνα που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ελληνικό φορολογικό πλαίσιο που διέπει τη ναυτιλία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θόδωρος Βενιάμης.

«Είμαι αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα του εποικοδομητικού διαλόγου, που είχαμε τους τελευταίους μήνες, θα είναι συνακόλουθο με το θεμελιώδες ευρωπαϊκό εγχείρημα, της διαχείρισης της ανταγωνιστικότητας, της κοινοτικής ναυτιλίας, το 50% της οποίας εκπροσωπεί η ελληνόκτητη» δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο για τη Ναυτιλία,

προσθέτοντας ότι «η ευρωπαϊκή ναυτιλία δεν κινδυνεύει από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των εταίρων της αλλά από τον ανταγωνισμό με χώρες της Άπω Ανατολής και με τα ναυτιλιακά clusters που έχουν αναπτυχθεί εκεί, και γιγαντώνονται με γρήγορους ρυθμούς».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εφοπλιστικών Ενώσεων θα λάβει χώρα η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή εβδομάδα με στόχο να τονίσει στους νομοθέτες και το κοινωνικό σύνολο τη σημασία της ευρωπαϊκής ναυτιλίας για την οικονομική ευρωστία της Ευρώπης και των πολιτών της. Ο Θόδωρος Βενιάμης υπογράμμισε ότι έχει γίνει ευρέως αντιληπτό ότι η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί εθνικό κεφάλαιο με υπερκομματικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα η ναυτιλιακή κοινότητα και η πολιτεία να μοιράζονται τον κοινό στόχο, να διατηρηθούν αλλά κυρίως να ενισχυθούν περαιτέρω οι δεσμοί της ναυτιλίας με τον τόπο μας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κολλήματα που θέτουν οι συνδικαλιστές για να ανοίξει η αγορά εργασίας. «Έχουμε προσκαλέσει Πολιτεία και ναυτεργασία να ξεπεράσουν τα συνδικαλιστικά κολλήματα και να αφήσουν τη ναυτιλιακή αγορά εργασίας να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας με διεθνώς σύννομους όρους στους νέους- άνεργους συμπολίτες μας».

Λασκαρίδης: Η ναυτιλία μας δείχνει πως τίποτα δεν είναι αδύνατο κι εξωπραγματικό

Ο εφοπλιστής και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εφοπλιστικών Ενώσεων, Πάνος Λασκαρίδης, αφού υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την ευρωπαϊκή οικονομία η ναυτιλία και την ανάγκη να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητά της ώστε να μην εξαρτάται από μη ευρωπαϊκές αγορές όπως εκείνη της Άπω Ανατολής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό θαύμα.

«Μια σημαντική συνεισφορά της ναυτιλίας στην Ελλάδα, εκτός από οικονομική και κοινωνική, είναι να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει τίποτα το αδύνατο και το εξωπραγματικό στο να καταφέρεις να είναι ο πρώτος στη δουλειά σου παγκοσμίως. Χρειάζεται απόλυτη πειθαρχία, υπομονή, σκληρή δουλειά, και να μην ψάχνουμε τα αίτια της μιζέριας μας στους ξένους. Όλοι οι άνθρωποι της ελληνικής ναυτιλίας που είναι περίπου 250.000, ξέρουν πώς να είσαι πρώτη δύναμη στον κόσμο κι αυτό πρέπει να περάσει και στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα