Βέλγιο: Παραιτήθηκε η υπ. Μεταφορών λόγω κενών στην ασφάλεια στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Μεταφορών του Βελγίου Jacqueline Galant η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal φαίνεται να έγινε δεκτή, λόγω κενών που διαπιστώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της ασφάλειας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

Οι πιέσεις που δεχόταν η Jacqueline Galant ήταν μεγάλες το τελευταίο

διάστημα μετά τη διαρροή την έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ανέφερε ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Aρχή πολιτικής αεροπορίας της χώρας δεν διεξάγει επαρκείς ελέγχους στα βελγικά αεροδρόμια.

Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη ώστε να εξετάζει αν οι αερολιμένες, οι αεροπορικές εταιρείες και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές εφαρμόζουν τη νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια των αερομεταφορών.

Οι έλεγχοι της Επιτροπής, περιορίζονται στο «ελεγχόμενο χώρο του αερολιμένα», αφού δηλαδή οι επιβάτες έχουν περάσει από την ασφάλεια και όχι στην «αστική περιοχή», η οποία περιλαμβάνει την αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρόμιο, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι τρομοκράτες επιθέσεις στις 22 Μαρτίου.

Η Επιτροπή εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με ελλείψεις που διαπίστωσε, η οποία ελέγχεται από το υπουργείο Μεταφορών. Για το λόγο αυτό, στην αρχή της εβδομάδας υπέβαλε επίσης την παραίτησή του ένα υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου Μεταφορών. Πρόκειται για τον Laurent Ledoux ο οποίος επέκρινε δριμύτατα τις μεθόδους εργασίας της κα Galant και ισχυρίστηκε ότι αγνόησε τις αναφορές πως απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση για την παρακολούθηση της ασφάλειας στο αεροδρόμιο.

Δύο άλλα μέλη της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Jan Jambon και ο υπουργός Δικαιοσύνης Koen Geens, είχαν επίσης υποβάλει τις παραιτήσεις τους λίγες μόνο ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση, ωστόσο, δεν έγιναν αποδεκτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα