«Βασιλιάς» του χαλκού και... της ανισότητας - Καμία γυναίκα στο ΔΣ της Codelco

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της να παραμείνει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, η Codelco πέτυχε μια νέα πρωτιά, όχι τόσο αξιοζήλευτη αυτή τη φορά: Όρισε το καινούριο διοικητικό της συμβούλιο στο οποίο αξιοπρόσεκτη είναι η απουσία γυναικών.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Χιλής Sebastian Pinera όρισε τον εκτελεστικό σύμβουλο κ. Juan Benavides

ως πρόεδρο της κρατικής εταιρείας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ορίστηκαν διευθυντές οι Hernan de Solminihac και Patricio Briones αντικαθιστώντας τον Dante Contreras και την Laura Albornoz, η οποία ήταν η μοναδική γυναίκα στο τότε εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η Codelco, στην φετινή ετήσια έκθεση της, δήλωσε ότι η ισότητα των φύλων εκφρασμένη ως παρουσία και των δύο στο δυναμικό της αποτελεί έναν από τους σημαντικούς στρατηγικούς της στόχους. Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει διαλέξει γυναίκα για την κάλυψη καμίας θέσης στην ανώτατη διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων των αντιπροέδρων ή των manager των ορυχείων.

Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 5,4% των διοικητικών στελεχών της εταιρείας και το 9,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της. Βεβαίως, αυτός ο τελευταίος αριθμός είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο γυναικών στα ορυχεία της Χιλής η οποία είναι η πρώτη χώρα σε εξόρυξη χαλκού παγκοσμίως. .

Συγκριτικά, μπορούμε να δούμε ότι η BHP Billiton Ltd., η Vale SA και η Anglo American Plc έχουν τρεις γυναίκες στα συμβούλια τους, ενώ η Antofagasta Plc και η Freeport-McMoRan Inc. έχουν δύο αντιστοίχως.

Όταν ρωτήθηκε για την έλλειψη γυναικών στο συμβούλιο του Codelco, ο Υπουργός Μεταλλείων Baldo Prokurica ανέφερε το εξής: «Εκτελούμε τη δέσμευση διορισμού των καλύτερων ανθρώπων σε κρατικές εταιρείες».

Η ατζέντα του Pinera για τις γυναίκες

O Pinera δημοσιοποίησε την τελική θέση του συμβουλίου της Codelco δύο ημέρες μετά την παρουσίαση της ατζέντας της κυβέρνησης ως προς τις γυναίκες. Πρόκειται για ένα σύνολο μέτρων με στόχο τη βελτίωση της ισότητας των φύλων εν μέσω μιας σειράς φεμινιστικών διαδηλώσεων στη Χιλή.

Ο Πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι θα μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα για να εξασφαλίσει ισότητα και ότι θα ψηφίσει νομοσχέδιο για την τιμωρία της βίας κατά των γυναικών και στα μη έγγαμα ζευγάρια, ως προς τα οποία δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση επί του παρόντος.

"Έφτασε η στιγμή να αναλάβουμε την ιστορία μας και την πραγματικότητά μας, με τα φώτα και τις σκιές της", δήλωσε ο Pinera την Τετάρτη. "Δεν είμαστε δίκαιοι, έχουμε κάνει λάθη."

Keywords
Τυχαία Θέματα