Βαλεντίνος Τζέκας: Ο φοιτητής που... ξεμπροστιάζει τα fake news

Στα 20 χρόνια του κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με την αντιμετώπιση ενός από τα μεγάλα προβλήματα για όποιον χρησιμοποιεί το Ιντερνετ: τα fake news ή, επί το ελληνικότερον, τις ψευδείς ειδήσεις. Μια μάστιγα που γιγαντώθηκε στην εποχή των social media, όπου με τον κυκεώνα ειδήσεων

είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς την αλήθεια από το ψέμα.

Ο Βαλεντίνος Τζέκας, με καταγωγή από τη Λάρισα και φοιτητής του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, φαίνεται πως ήρθε να δώσει τη λύση, με μια καινοτόμο εφαρμογή που ανέπτυξε για τον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων την οποία παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η δεύτερη έκδοση του προγράμματος FightHoax και στην ουσία είναι ένα πολυεργαλείο για δημοσιογράφους, αλλά και καθημερινούς αναγνώστες, το οποίο αναλύει άρθρα ειδήσεων και παρουσιάζει κατά πόσο το κάθε άρθρο είναι αξιόπιστο. Μάλιστα, η επιτυχία του συγκεκριμένου αλγόριθμου φτάνει το 89%!

Πώς λειτουργεί: το Fighthoax διαβάζει και καταλαβαίνει το άρθρο σαν άνθρωπος. Σαρώνει ολόκληρο τον ιστό, όπως μια βάση δεδομένων, σε μερικά δευτερόλεπτα. Αναλύει τη φήμη και την ιστορία της ιστοσελίδας που φιλοξενεί το άρθρο. Αναλύεται και ο συντάκτης του άρθρου και το background του. Φυσικά, αναλύεται και το ίδιο το άρθρο. Ψάχνει να βρει αν υπάρχουν μεγάλες διαφορές με άλλα άρθρα για το ίδιο θέμα. Ελέγχει αν το άρθρο έχει αρκετές πληροφορίες που να επιτρέπουν τη σύγκριση και τέλος, αν είναι καλή η γραπτή γλώσσα που χρησιμοποιεί.

Η πρώτη έκδοση του προγράμματος έγινε πριν από ενάμιση χρόνο. «Αν η πρώτη έκδοση ήταν κατσαβίδι, η δεύτερη είναι ελβετικός σουγιάς» τόνισε ο εικοσάχρονος φοιτητής. Ο Τζέκας ξεκίνησε την προσπάθειά του μόνος του, αλλά πλέον στην ομάδα FightHoax έχουν προστεθεί άλλα δύο άτομα, ενώ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ιδρυθεί και επίσημα η εταιρεία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο 20χρονος φοιτητής ξεκίνησε να γράφει κώδικα στα 12, απέκτησε βασικές γνώσεις hacking στα 15 του, ενώ στα 18 του δημιούργησε την πρώτη του startup, επ' ονόματι Near, η οποία παρουσιάστηκε από διεθνή ΜΜΕ όπως το Forbes, το SXSW κλπ. και τελικά εξαγοράστηκε από Αμερικανούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα