Τζ. Κουτσολιούτσος (FF Group): Όπλο για την ανάπτυξη ο τουρισμός

Της Στεφανίας Σούκη

«Στην Ελλάδα δεν έχουν αλλάξει ακόμη τα πράγματα. Θεωρούμε όμως ότι κάπου εδώ είναι ο πάτος στην κατανάλωση ώστε να βρεθεί η απαραίτητη ισορροπία κι ότι του χρόνου τα πράγματα δεν μπορεί να είναι χειρότερα- υπάρχει επομένως μία νότα αισιοδοξίας».

Η δήλωση ανήκει στον κ. Τζ. Κουτσολιούτσο, διευθύνοντα σύμβουλο του FF Group, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους μετόχους την περασμένη Παρασκευή χαρακτήρισε τους πρώτους μήνες του 2017 ως τους πιο

δύσκολους από την αρχή της κρίσης, με τον όμιλο ωστόσο να επιτυγχάνει ικανοποιητικές επιδόσεις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ένα κομμάτι της δουλειάς πλέον είναι αυτό του τουρισμού, το οποίο κινείται ανοδικά και μπορεί να φέρει αύξηση του δικτύου: Ενδεικτικά, στο πεντάμηνο του 2017 πωλήσεις tax free ήταν αυξημένες σε ποσοστό 60% στο Αttica του Συντάγματος, ενώ στο πολυκατάστημα που στεγάζεται στο εμπορικό κέντρο Mediteranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι ανόδου σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2015 είναι της τάξεως του 32%.

Πέρα από τις πωλήσεις που φέρνει ο τουρισμός, ιδιαίτερης σημασίας είναι και το μερίδιο των πωλήσεων από το διαδίκτυο: «Στην Ελλάδα πέρυσι έγιναν σχεδόν 5 δισ. ευρώ σε on line αγορές. Εστω κι αν ένα μεγάλο κομμάτι έχει να κάνει με κρατήσεις για ταξίδια και ξενοδοχεία, ποσό ύψους 850 εκατ. ευρώ ξοδεύτηκε σε είδη ρουχισμού, αξεσουάρ και παπούτσια. Αυτός ο κλάδος "τρέχει'' φέτος με ένα 25%», επεσήμανε ο κ. Κουτσολιούτσος προσθέτοντας ότι ο όμιλος έχει επενδύσει πολύ τα τελευταία δύο χρόνια στο κομμάτι των τεχνολογιών.

«Η μεγάλη πρόκληση αυτή την στιγμή είναι να προσαρμοστούμε στο νέο περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται με βάση τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες. Ως όμιλος, έχουμε κάνει τις σωστές επενδύσεις, ώστε να "πιάσουμε" αυτή την αλλαγή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, επειδή τα προίόντα μας έχουν να κάνουν πολύ με νέους, σε ηλικία, καταναλωτές: 4 στους 10 αυτών που μπαίνουν σε ένα "φυσικό" μαγαζί έχουν ήδη λάβει την απόφαση να ψωνίσουν από το διαδίκτυο.
Πλέον, λόγω της τεχνολογίας υπάρχει ένας ανταγωνισμός μέσα στην ίδια τη χώρα που δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει, αφού οι αγορές γίνονται πλέον on line και από το εξωτερικό», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι εκτός από την κρίση που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση της κατανάλωσης, ένα σημαντικό κομμάτι της απώλειας μεριδίων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν προσαρμόστηκαν εγκαίρως στα νέα δεδομένα.

Οσον αφορά την ανάπτυξη του ομίλου FF Group για το τρέχον έτος, πέρα από την ανάπτυξη του νέου μοντέλου των καταστημάτων της Folli Follie, η οποία θα συνεχιστεί, βάρος δίνεται και σε νέα concepts καταστημάτων όπως π.χ. το Sport Loft κ.α..

Keywords
Τυχαία Θέματα