ΤτΕ: Επιστροφή καταθέσεων 1,1 δισ. τον Ιούνιο - Μηνιαία αύξηση 0,9%

Αυξημένες κατά 0,9% εμφανίζονται σε μηνιαία βάση οι καταθέσεις στα 122,7 δισ. ευρώ τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση αντιστοιχεί σε 0,4%.

Τα νούμερα αυτά έρχονται να αντιπαραβληθούν με τα αντίστοιχα του Μαΐου, οπότε και το ύψος των καταθέσεων εμφανιζόταν μάλλον αμετάβλητο σε μηνιαία βάση και μειωμένο κατά 6,3% σε σχέση με τον Μάιο του 2015.

Παράλληλα, οι καθαρές ροές καταθέσεων

διατήρησαν θετικό πρόσημο στο 1,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους από 0,18 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάιο, διαμορφώνοντας έτσι τις σωρευτικές εκροές καταθέσεων σε €42,3 δισ. από το τέλος Νοεμβρίου του 2014.

Συγκεκριμένα:

- Οι προθεσμιακές καταθέσεις αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, ενώ μειώθηκαν κατά 23,5% σε ετήσια βάση (τον Μάιο η ετήσια μείωση ήταν 32,5%), στα 47,9 δισ. ευρώ. Κατέχουν δε το 39% του συνόλου των καταθέσεων.

- Οι καταθέσεις σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου μειώθηκαν επίσης κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, αυξήθηκαν όμως κατά 21,9% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, στα 50,6 δισ. ευρώ. (Τον Μάιο σημείωσα ετήσια αύξηση 19,7%) . Καταλαμβάνουν το 41,3% του συνόλου των καταθέσεων.

- Οι καταθέσεις σε λογαριασμούς όψεως σημείωσαν αύξηση κατά 4,4% σε μηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκαν κατά 34% σε ετήσια και διαμορφώθηκαν στα 24,1 δισ. ευρώ. Αντιστοιχούν δε στο 19,6% του συνόλου των καταθέσεων. Σημειώνεται ότι τον Μάιο του '16 είχαν σημειώσει αύξηση 38% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχείο της ΤτΕ, οι συνολικές καταθέσεις (των κατοίκων τόσο της ευρωζώνης, όσο και εκτός), ανήλθαν σε 138,9 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,3% σε μηνιαία βάση και κατά 1% σε ετήσια. Τον Ιούνιο οι εισροές καταθέσεων τον Ιούνιο παρέμειναν σε θετικό πρόσημο στα 1,8 δισ. ευρώ από 557 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Σύμφωνα με τη Euroxx, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ελληνικών τραπεζών το 2015 ακολουθήθηκε από την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα ώστε να χρησιμοποιούνται ως εχέγγυα για την άντληση χρηματοδότησης. Τα δυο αυτά στοιχεία βοήθησαν καθοριστικά στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών. Τώρα αυτό που απομένει, συνεχίζει η Euroxx, είναι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που θα είναι σταδιακή και μάλλον αργή και θα εξαρτηθεί από την πολιτική σταθερότητα και την ομαλή ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του 3ου Μνημονίου που συνδέεται με το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα