Τσίπρας: Συγκαλεί Σύνοδο Κορυφής του ευρωπαϊκού νότου

του Γιάννη Μακρυγιάννη

Πρωτοβουλία για σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού νότου αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας πρόσκληση στους ηγέτες της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να βρεθούν στις αρχές του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Η σύνοδος θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών αυτών, ώστε να υπάρξει αντίβαρο στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο, αλλά και να ισορροπήσει κάπως την ισχύ που συγκεντρώνει η Γερμανία με τον δικό της άξονα χωρών του ευρωπαϊκού βορρά στην ενωμένη Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να συζητηθούν εναλλακτικές πολιτικές που θα δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και προς τούτο έθεσε την ιδέα στις τελευταίες συναντήσεις του κυρίως με σοσιαλιστές ηγέτες. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ωστόσο επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές η πληροφορία ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο του Έλληνα πρωθυπουργού η σύνοδος θα γίνει με την παραπάνω σύνθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα