Τσακαλώτος: Θα έχουμε «αρκετά καθαρή» έξοδο αλλά ισχύει αυτό που λέει ο Κοστέλο

Του Αργύρη Παπαστάθη

Μια «αρκετά καθαρή έξοδο» περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο δελτίο του ALPHA για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018. Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε πως η βασική διαφορά θα είναι η μετάβαση από ένα καθεστώς που η επιτήρηση αφορά και τους στόχους αλλά και το πώς επιτυχγάνονται, το «πώς να το κάνετε», σε ένα καθεστώς επιτήρησης που θα αφορά στους στόχους και το πώς θα επιτυγχάνονται θα καθορίζεται με βάση το ελληνικό πρόγραμμα.

«Δεν θα υπάρχει μια κατάσταση...

που θα έχουμε επιτήρηση και μετά δεν θα έχουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι «σιγά σιγά θα μειώνεται». Σχολιάζοντας τις αναφορές Κοστέλο περί δεκαετούς παρακολούθησης παραδέχτηκε ότι «υπάρχει αυτό που λέει ο Κοστέλο» αλλά ανέφερε πως υπάρχουν και πολλές δυνάμεις μέσα στην «Ευρωζώνη που λένε αρκετά με λιτότητα».

Ο υπουργός απέρριψε εντελώς το ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής καθώς, όπως είπε, «το σημαντικο ειναι η χωρα να βγει από την τεχνική βοηθεια» και η κατάλληλη στιγμή «να μην έχουμε πρόγραμμα» είναι τώρα που ανακάμπτει η ευρωπαϊκή οικονομία. «Ποιος λέει ότι αν χειροτερέψει η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα ζητήσουμε επέκταση της γραμμής;» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την υπεροφολόγηση ο υπουργός ανάφερε ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα έχουμε 3,5 δισ. μείωση φόρων, κυρίως στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τη μεσαία τάξη, παραπέμποντας στο Μεσοπρόθεσμο και στα λεγόμενα αντίμετρα, ή τον «δημοσιονομικό χώρο», που όπως ανέφερε τον δημιούργησε η κυβέρνηση. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το γεγονός ότι 4 εκατ. Έλληνες έχουν χρέη είναι ένα πρόβλημα, ωστόσο, τόνισε πως όσο βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες θα επέρχεται η κανονικότητα. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια «χρονοκαθυστέρηση» ανάμεσα στους δείκτες της οικονομίας που βελτιώνονται και στο πώς νιώθει την αλλαγή στην «τσέπη» του ο Έλληνας.

Σχολιάζοντας τις εκλογές το 2019 δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει με ένα πρόγραμμα που «να μπορεί ο ελληνικός λαός να λέει ότι είναι δικό μας» και να το έχει μπροστά του όταν θα ψηφίζει. Αυτό το πρόγραμμα, όπως είπε, θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συνέχεια της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, αλλά και ένα καλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα, αλλά, όπως τόνισε, «δεν ειναι ευκολο να αλλάξει μια δημόσια διοικηση που χτίστηκε με το πελατειακό συστημα τόσα χρόνια».

«Λίγο τσαλακωμένος μπορεί να είμαι» απάντησε ο κ. Τσακαλώτος στο ερώτημα αν αισθάνεται σήμερα λιγότερο Αριστερός.

Νόμιμο το συλλαλητήριο αλλά δικαιώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%

Για το συλλαλητήριο είπε ότι το θεωρεί «εντελώς νόμιμο».

«Κάποιος είχε πει και από το δικό μου κόμμα ότι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με τα συλλαλητήρια. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Μίλησε ωστόσο για μια αντίληψη συνανάπτυξης με το γειτονά μας κάτι που δεν γίνεται χωρίς καλές σχέσεις και τάχθηκε κατά της ανταγωνιστικής φορολογικής πολιτικής.

Ερωτηθείς αν έχει μετανιώσει για το γεγονός ότι είχε αποκαλέσει τα Σκόπια «Μακεδονία», ο υπουργός απάντησε μάλλον αφηρημένα λέγοντας ότι αισθάνεται δικαιωμένος για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ την εποχή του 3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα