Στο μισό η παραγωγή φυσ. αερίου στο μεγαλύτερο πεδίο της Ευρώπης

Τη μείωση της παραγωγή στο μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 44% προτείνει η σχετική ρυθμιστική Αρχή της Ολλανδίας (Staatstoezicht op de Mijnen - SodM) ώστε να αποφευχθούν οι σεισμοί στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η σύσταση αυτή προκάλεσε την άνοδο των τιμών φυσ. αερίου σε νέο υψηλό έξι εβδομάδων.

Η ρυθμιστική Αρχή κάλεσε την κυβέρνηση να περιορίσουν την παραγωγή στο πεδίο του Γκρόνιγκεν στα 12 δισ. κ.μ. το συντομότερο δυνατό. «Τα 12 κ.μ. είναι ο στόχος μου. Αλλά το πόσο γρήγορα και πώς μπορεί να

γίνει αυτό, ποιες θυσίες θα πρέπει να γίνουν κι από ποια εμπλεκόμενα μέρη, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί προς τα τέλη Μαρτίου» δήλωσε ο Έρικ Βίμπες, υπ. Οικονομίας της Ολλανδίας.

Οι σεισμοί στο βόρειο τμήμα της Ολλανδίας συνεχίζονται, από το 2014, όταν η κυβέρνηση άρχισε να μειώνει τις ροές προς το πεδίο. Το τελευταίο όριο τέθηκε στα 21,6 κ.μ. ετησίως, όγκος που αντιστοιχεί περίπου στο 5% της συνολικής ζήτησης αερίου από την Ε.Ε.

Το συγκεκριμένο πεδίο παρέχει αέριο στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.

«Παρά τις όποιες αβεβαιότητες μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αυτό είναι το επίπεδο παραγωγής που πληροί τα κριτήρια ασφαλείας. Θα πάρει έναν χρόνο μέχρι να γίνουν ορατές οι επιπτώσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της SodM.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διαχειριστή φυσικού αερίου Gasunie Transport Services η ετήσια παραγωγή στο πεδίο του Γκρόνινγκεν πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 14 δισ. κ.μ.

Για να εξασφαλιστεί η ομαλή παροχή στη χώρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου για παράδοση καλοκαιριού σημείωσε «άλμα» 3,6% στα 17,33 ευρώ η μεγαβατώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα