Τσακαλώτος στον Guardian: «Καμία κυβέρνηση δεν θα δεχτεί τα μέτρα που θέλει το ΔΝΤ»

Απάντηση στον Πόουλ Τόμσεν και στο ΔΝΤ δίνει ο υπουργός Οικονομικών.

Με δηλώσεις του στον Guardian ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει πως «μετά από 7 χρόνια βαθιάς ύφεσης καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ».

Υποστηριζει επίσης ότι η Αθήνα δεν έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ

μετά το τελος του προγράμματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε μία συμβιβαστική λύση στους υπουργούς Οικονομικών κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

"Η θέση της Ελλάδας είναι ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια οικονομία όπως η ελληνική δεν έχουν κανένα οικονομικό ή πολιτικό αποτέλεσμα, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως δήλωσε στον Guardian, "οι δαπάνες της Ελλάδας σε συντάξεις και άλλες επιδοτήσεις ανέρχονται στο 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στο 52% του γερμανικού. Είναι δυνατόν το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας να είναι αυτό, από την στιγμή που το 45% περίπου των συνταξιούχων λαμβάνει συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας των 665 ευρώ και περίπου 4 εκατ. άνθρωποι (που αντιστοιχούν σε πάνω από το 1/3 του πληθυσμού) βρίσκεται στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού;".

Και συνεχίζει, "το ΔΝΤ που υποτίθεται πως δίνει έμφαση στην σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη και την ανισότητα και που ορθά υπογραμμίζει τη σημασία της εσωτερικής ανάπτυξης, φαίνεται να μην γνωρίζει πως η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και των φοροαπαλλαγών δεν μπορούν παρά να αυξήσουν την κοινωνική ανισότητα και τον αποκλεισμό".

Keywords
Τυχαία Θέματα