Ο επενδυτής – «φάντασμα» και το ελληνικό χρέος

Μπορεί να μην συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους της Wall Street, ωστόσο ο Ντέιβιντ Μαρτίνεζ είναι σίγουρα ένας από τους πλέον μυστηριώδεις.

Στο Μεξικό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε και στην Ιταλία, όπου νωρίτερα μέσα στο 2016, η εταιρεία του, Fintech Advisory, αγόρασε μερίδιο της αρχαιότερης τράπεζας στον κόσμο, είναι γνωστός ως «επενδυτής – φάντασμα». Οι επενδύσεις του αμφιλεγόμενες, κάποιες φορές, αφού μια εξ αυτών,

όπως προαναφέρθηκε, αφορά τη Monte Dei Paschi που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές και μια άλλη που αφορά την Ελλάδα. Όπως ο ίδιος έγραψε στη στήλη που διατηρεί στους FT, η εταιρεία του έχει συμμετάσχει σχεδόν σε κάθε αναδιάρθρωση κρατικού χρέους τα τελευταία 25 χρόνια, από τη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του '80, μέχρι και την Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια (σσ. το PSI του 2012)

Είναι πολύ δραστήριος, αλλά απογοητευτικά – για τα media - κρυψίνους. Ακόμα και το hedge fund του που διατηρεί γραφείο στο Παρκ Άβενιου στο Μανχάταν, δεν έχει καν ιστοσελίδα.

«Είναι σαν ένα μαύρο κουτί», αναφέρει ο Χοσέ Μαρία Κάο, αναλυτής της TPCG Capital στο Μπουένος Άιρες, όπου ο Μαρτίνεζ πήρε το «πράσινο φως» της κυβέρνησης της Αργεντινής τον περασμένο Μάρτιο να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη χώρα.

Γνωστός και στην αγορά Τέχνης, για την αγορά ενός Πόλλοκ με τίμημα 140 εκατ. δολάρια, αλλά και για την αμφιλεγόμενη πώληση ενός Ρόθκο έναντι 31,4 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για τις λεπτομέρειες των επενδυτικών του κινήσεων.

Πέραν της Monte Dei Paschi, η Fintech κατέχει μειοψηφικά πακέτα και στην ισπανική Banco de Sabadell που αποτελεί και αυτή μια από τις αρχαιότερες τράπεζες στον πλανήτη, ενώ γενικά η εταιρεία του Μαρτίνεζ έχει αναπτύξει δραστηριότητα σε χώρες που εκτείνονται σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, από Αμερική μέχρι Ευρώπη και Ασία . Ο βασικός κορμός πάντως των επενδύσεών του εμφανίζεται να βρίσκεται στην Αργεντινή. Πάνω από 10 χρόνια πριν είχε αγοράσει κρατικά ομόλογα και έβγαλε εκατομμύρια μέσω της επαναγοράς ομολόγων μειωμένης αξίας. Παράλληλα, το 2007, η Fintech αγόρασε το 40% της Cablevision, θυγατρικής της Grupo Clarin που αποτελεί τον ισχυρότερο μιντιακό όμιλο της χώρας, όπου τον αποκαλούν «φιλικό γύπα» καθώς ήταν από εκείνους που κοίταξαν πώς να πλουτίσουν από τα βάσανα ενός ολόκληρου λαού.

Η φωτογραφία του με τον Κίρχνερ είναι από τις λίγες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο

Η δραστηριότητα του Μαρτίνεζ στην Αργεντινή έριξε λίγο φως στο μυστήριο που τον περιβάλλει, καθώς αποδείχθηκε από τη δημόσια εγγραφή της Telecom Argentina αυτός είναι ο μοναδικός μέτοχος της Fintech, που ελέγχει τον μιντιακό κολοσσό μέσω της Fintech Telecom. Η προσωπική του περιουσία αποτιμάται από τον σχετικό δείκτη του Bloomberg στα 2,4 δισ. δολάρια.

Ο 59χρονος Μαρτίνεζ που, για την ιστορία, κάποτε ήθελε να γίνει παπάς, είναι μεταξύ των πλουσιότερων Μεξικανών. Κάποτε ανήκε σε μια θρησκευτική αίρεση με την ονομασία Regnum Christi, στους χορηγούς της οποίας ξεχωρίζει το όνομα του Κάρλος Σλιμ, του πλουσιότερου ανθρώπου του Μεξικού. Μάλιστα, ο Μαρτίνεζ είχε γοητευτεί τόσο πολύ από τη θρησκεία ώστε πήγε στη Ρώμη για έξι μήνες, σπουδάζοντας Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Pontifical Gregorian University. Ωστόσο, τελικά τον κέρδισαν οι σειρήνες της Wall Street και το Χάρβαρντ απ' όπου πήρε διδακτορικό. Αρχικά εργάστηκε στη Citigroup και τελικά, ίδρυσε τη Fintech αφού δανείστηκε από την οικογένειά του 300.000 δολάρια, τα οποία τους επέστρεψε με τόκο σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τον περισσότερο χρόνο του τον περνάει στη Νέα Υόρκη και επισκέπτεται αραιά και πού τη γενέτειρά του το Μόντερεϊ μόνο και μόνο για να δει τους συγγενείς του.

Keywords
Τυχαία Θέματα