Τρεις ελληνικές startups αντλούν κεφάλαια μέσω Καναδά

Του Δημήτρη Παφίλα

Στο Νο 1 πανεπιστήμιο για την επιχειρηματικότητα διεθνώς, το καναδικό Ryerson στο Τορόντο, θα βρεθούν για τρεις εβδομάδες (ως τις 26 Σεπτεμβρίου) οι εκπρόσωποι τριών νεοφυών ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες επιλέχθηκαν από το πρόγραμμα καινοτομίας egg της Eurobank. Οι τρεις ελληνικές επιχειρήσεις, VesselBot, Cloudpharm και Exit Bee,

θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν υποψήφιους επενδυτές και πελάτες, αλλά και να εκπαιδευτούν με το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας του συστήματος start up που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Ryerson.

Tο πρόγραμμα DMZ της σχολής The G. Raymond Chang School οf Continuing Εducation από το 2010 έχει συγκεντρώσει από την αγορά περισσότερα από 475 εκατ. δολάρια για 336 start up εταιρείες με δημιουργία πάνω από 3.000 νέων θέσεων εργασίας.

H πρύτανης της σχολής δρ Μαρία Μπουντρογιάννη δηλώνει στο «b.s.» για τη συνεργασία Eurobank - Ryerson: «Είναι δική μας χαρά στο DMZ και τη σχολή Chang School στο Πανεπιστήμιο Ryerson να φιλοξενήσουμε Ελληνες επιχειρηματίες από το πρόγραμμα egg της Eurobank. Ως Καναδή ελληνικής καταγωγής πιστεύω ότι είναι επίσης καθήκον μας να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Πάντα εντυπωσιαζόμουν από την ευφυΐα και τη δημιουργικότητα - ιδιαίτερα των νέων. Είμαι επίσης ενθουσιασμένη για την σχέση της τράπεζας με τον κ. ΠρεμΓουάτσα, προέδρου του Fairfax Insurance, με τον οποίο είχα την ευχαρίστηση να συνεργαστώ στο παρελθόν ως τον μεγαλύτερο μέτοχο στη Eurobank και ως υποστηρικτή των επενδύσεων στην Ελλάδα».

Η πρύτανης του Ryerson δρ Μαρία Μπουντρογιάννη

Aπό την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου τονίζει: «Την ώρα που η ελληνική οικονομία επιχειρεί να γυρίσει σελίδα μετά από την πολυετή οικονομική κρίση, η επιστροφή στην Ελλάδα των ικανών και καταρτισμένων νέων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, όπως και η ανάδειξη νέων ανθρώπων που έμειναν εδώ και με εφόδιο τη γνώση θέλουν να σηκώσουν το μεγάλος βάρος της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, είναι εθνική προτεραιότητα. Η μετατροπή του brain drain σε brain gain, η στήριξη και η παροχή ευκαιριών σε υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους, αποτελεί προτεραιότητα για την Eurobank. Από το 2013, κόντρα στις αντιξοότητες της κρίσης και σε δυσκολότερες συνθήκες από τις σημερινές, η Eurobank επενδύει με όσες δυνάμεις διαθέτει στην αναπτυξιακή δυναμική που κρύβει η καινοτόμος, εξωστρεφής, νεανική επιχειρηματικότητα, με ναυαρχίδα μας το Πρόγραμμα Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας egg. Σήμερα, τρεις ομάδες του egg κάνουν ένα μεγάλο βήμα στο πλαίσιο της ιδιαίτερα σημαντικής συνεργασίας της Eurobank με το Πανεπιστήμιο Ryerson στον Καναδά, όπου και θα φιλοξενηθούν διερευνώντας νέες σημαντικές δυνατότητες για τη δικτύωση και την ανάπτυξή τους. Πιστεύουμε ότι τέτοιες αξιόλογες πρωτοβουλίες, με άξονα την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την ενίσχυσή της, θα συμβάλλουν σε μια ελπιδοφόρα επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου

VESSELBOT
Oι νέοι που αναστατώνουν τη διεθνή αγορά ναύλων

Η VesselBot είναι μια καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα που φέρνει κοντά τόσο τους ναυλωτές φορτίου όσο και τους πλοιοκτήτες-brokers. Mε έναν ειδικό αλγόριθμο επεξεργάζεται τα στοιχεία και τις παραμέτρους της αγοράς (φορτία, πλοία κ.ά.) σε κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και προτείνει τους πιο συμφέροντες ναύλους με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης αφενός για τους μεταφορείς φορτίων και αφετέρου για πλοιοκτήτες της βιομηχανίας ξηρού φορτίου ή και για ολόκληρο στόλο πλοίων. Η πλατφόρμα προσφέρει τη δυνατότητα online διαπραγμάτευσης μεταξύ των εμπλεκομένων με ανταγωνιστικά χαμηλά κόστη και προμήθειες. Επίσης, συγκεντρώνει τις πληροφορίες από κάθε διαθέσιμη πηγή και προτείνει κάθε φορά τον ναύλο που μεγιστοποιεί τα κέρδη είτε για τους μεταφορείς, είτε για τις ναυτιλιακές.

Ο CEO της εταιρείας Κωνσταντίνος Κομοδρόμος, με 15ετή πείρα στη ναυτική βιομηχανία και τις ελεγκτικές εταιρείες, διέγνωσε το κενό καθώς οι brokers έχουν να διαχειριστούν ένα πλήθος πληροφοριών, το οποίο με τη βοήθεια της τεχνολογίας προσφέρεται πλέον έτοιμο και σε ανταγωνιστικές τιμές. Συνιδρυτές της VesselBot είναι η Αθανασία Παναγιωτοπούλου, με 14 χρόνια πείρα στο marketing, καθώς και ο Εμμανουήλ Χατζηστρατής, με 15ετή πείρα στον χώρο της πληροφορικής. O υπουργός Μεταφορών της Σιγκαπούρης στην εναρκτήρια ομιλία του σε ένα από τα πιο γνωστά συνέδρια της παγκόσμιας ναυτιλίας κάνει αναφορά στο VesselBot ως μία από τις startups που μαζί με μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon και η IBM μπήκαν στην αγορά της ναυτιλίας και αναστάτωσαν το υφιστάμενο status quo της αγοράς.

Ο CEO της VesselBot, Κωνσταντίνος Κομοδρόμος

Ο Καναδάς είναι μια αγορά που ενδιαφέρει την VesselBot είτε είναι παραγωγοί, είτε καταναλωτές, και ήδη έχει εντοπίσει τους πελάτες της με εταιρείες όπως οι ArcellorMittal, Νutriem, Canpotex, Atrup Coal και Tect Resources.

CLOUDPHARM
Καινοτομία στην ερευνητική βιο-φαρμακευτική

Η ιδέα της Cloudpharm, μιας βιοφαρμακευτικής ερευνητικής εταιρείας, υποδεικνύει ότι η καινοτομία γεννιέται όταν φοιτητές από διαφορετικούς χώρους συνδυάσουν τις γνώσεις τους, αλλά και την τεχνολογία. Η Cloudpharm αποτελεί πλέον μια πλατφόρμα που αξιολογεί και αναπτύσσει προϊόντα από φυσικά συστατικά που έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες (λ.χ. συμπληρώματα διατροφής ), αλλά και σχεδιάζει καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο Παναγιώτης Ζουμπουλάκης συνεργαζόταν με τους μεταδιδακτορικούς φοιτητές Μίνω Ματσούκα και Κωνσταντίνο Ποταμίτη, όλοι τους χημικοί με διδακτορικό στην Χημεία. Στην παρέα προστέθηκε και η Αριστέα Φιλντίση, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο ΕΜΠ, με διδακτορικό στη Βιοπληροφορική, αλλά και ο Γεώργιος Νόλης, ιδρυτής της Lancom, της μεγαλύτερης εταιρείας υπηρεσιών cloud στην Ελλάδα. Οι πέντε συνεργάτες ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2015 και εντός του προγράμματος καινοτομίας egg της Eurobank αναδείχθηκαν οι δυνατότητες του project καθώς η εταιρεία προκρίθηκε για τη φάση της αναζήτησης χρηματοδοτών.

Ο κ. Παναγιώτης Ζουμπουλάκης

H Cloudpharm ήδη συνεργάζεται και έχει συμβόλαιο με τη φαρμακευτική εταιρεία Qualia Pharma - συνεργασία η οποία προέκυψε από το πρόγραμμα mentoring του egg. Παράλληλα, αναπτύσσει σε σύμπραξη με τη Theracell, ελληνική εταιρεία Αναγεννητικής Ιατρικής, ένα ενέσιμο προϊόν για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Για το συγκεκριμένο προϊόν αναζητά κεφάλαια και σίγουρα θα τα βρει στο περιβάλλον του επιχειρηματικού επιταχυντή στο Πανεπιστήμιο Ryerson στον Καναδά, καθώς ο κλάδος των φυσικών προϊόντων είναι από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους στον κόσμο. Η Cloudpharm συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COST (με τη συνεργασία περισσοτέρων από δέκα ευρωπαϊκών φορέων εξετάζοντας νανοϋλικά για τη θεραπεία του καρκίνου), αλλά και σε εγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

EXIT BEE
Επανασχεδιάζοντας τις διαφημιστικές καμπάνιες

Σε έναν πρωτοποριακό επανασχεδιασμό της διαφημιστικής καμπάνιας τόσο για εκδότες (ΜΜΕ) αλλά και διαφημιζόμενους έχει προχωρήσει η Exit Bee, η οποία καταγράφει με ειδικό λογισμικό τη συμπεριφορά των αναγνωστών ακριβώς την ώρα της παραμονής και, κυρίως, της αποχώρησής τους από τις ιστοσελίδες (Smart exit Ads). Η εταιρεία, όπως αναφέρει ο CEO της Παύλος Λινός (ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και μηχανικός Η/Υ), ανέπτυξε ένα λογισμικό με το οποίο καταγράφονται όλες οι κινήσεις.

Ο CEO της Exit Bee, Παύλος Λινός

Την ώρα της αποχώρησης έχει παρατηρηθεί ότι οι αναγνώστες προχωρούν σε πιο απότομες κινήσεις, σε αντίθεση με τις «μαλακές» την ώρα που διαβάζουν ένα κείμενο. Η παρακολούθηση των διαφημίσεων αποτελεί μια διαδικασία win-win για όλους, καθώς τα Μέσα αποκτούν έσοδα από πελάτες που φεύγουν, ενώ οι διαφημιζόμενοι αποκτούν πρόσβαση σε ένα κοινό που θα δει αποκλειστικά τις διαφημίσεις και όχι ένα διαφημιστικό τετράγωνο δίπλα σε κείμενα - έχει παρατηρηθεί ότι η απόδοση είναι 10πλάσια-20 πλάσια σε σχέση με τα κλασικά διαφημιστικά banners. Η Exit Bee έχει τρέξει ήδη διαφημιστικές καμπάνιες στην Ελλάδα για την Τράπεζα Πειραιώς, τις Mercedes, Renault, Estee Lauder, CNN. Μindshare κ.ά., ενώ συνεργάζεται με όλα τα μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ και διαφημιστικές.

Την ομάδα της Exit Bee αποτελούν οι Tάνια Πετσούκα (Ηead of Development), Φωτεινή Γιανναροπούλου (Senior Software Engineer), Αργύρης Μαργαρίτης (Software Developer) και Νίκος Μουρούτης (επίσης Software Developer), ενώ η ομάδα θα μεγαλώσει με νέες προσλήψεις. Στόχος της Exit Bee με τις παρουσιάσεις στο καναδικό πανεπιστήμιο είναι να παρουσιάσει το προϊόν της σε μεγαλύτερες αγορές, καθώς ήδη λειτουργεί σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία.

Keywords
estee lauder, egg, eurobank, exit, bee, school, ελλαδα, τραπεζες, insurance, online, ceo, amazon, ibm, status, εμπ, cloud, project, εταιρεία, συγκεκριμένο, μμε, smart, ads, λινός, mercedes, renault, cnn, software, κυπρος, εθνικη τραπεζα, eurobank alpha, alpha eurobank, τραπεζα πειραιως, οικονομικη κριση, βημα, βουλγαρια, γνωση, εθνικη, εμπ, κοντρα, μμε, οικονομια, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, χημεια, ωρα, amazon, ceo, cnn, eurobank, ibm, αγορα, αθανασια, εβδομαδες, βοηθεια, δυνατοτητα, διδακτορικο, δικη, ευκαιρια, εμμανουηλ, εμειναν, εξωστρεφεια, εταιρεία, ετοιμο, τεχνολογια, ιδεα, ιωαννου, ομιλια, καναδας, κειμενο, λινός, μηχανικος, μαρια, ομαδα, παντα, περιβαλλον, πηγη, πλοια, προσληψεις, πρυτανης, σιγουρα, συγκεκριμένο, συμπληρωματα, συμπληρωματα διατροφης, τετραγωνο, τοροντο, υγιεις, φυσικα, φορα, χαρα, ψηφιακη, κωνσταντινος, αγορες, bee, cloud, egg, ελληνικα, estee lauder, exit, γνωσεις, χωρα, ιδιαιτερα, project, κειμενα, insurance, ομαδες, παυλος, πληροφοριες, renault, school, software, status, online, τραπεζα, win
Τυχαία Θέματα