Τραπεζικό ριμπάουντ έως και 9% ελέω... Bloomberg

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με μια ισχυρή ανοδική αντίδραση που έφτασε έως και το 9% απάντησαν οι τράπεζες στη χθεσινή βουτιά.

Ο Γενικός Δείκτης έσβησε σημαντικό μέρος των απωλειών με +1,39% στις 644 μονάδες, κλείνοντας ωστόσο μακριά από τα υψηλά ημέρας και αναβάλλοντας τη διάσπαση των 650 μονάδων. Χαμηλός και πάλι ο τζίρος, καθώς δεν ξεπέρασε τα 44 εκατ. ευρώ.

Της τραπεζικής ανόδου ηγήθηκε η Eurobank με +8,93%, και ακολούθησαν Εθνική με +5,45%,

Alpha bank +3,89% και Πειραιώς με +1,83%, παρότι ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει στο +7,33%. Ο τραπεζικός δείκτης ΔΤΡ έκλεισε με +5,35% στις 521,20 μονάδες.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε το δημοσίευμα του Bloomberg σχετικά με το νέο «όπλο» της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με αυτό, οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου τις μισές από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει περί τα 42 δισ. ευρώ σε NPLs από τις τράπεζες.

Σημειώνεται πως απόψε θα ανακοινωθούν οι κρίσιμες αλλαγές στο δείκτη MSCI Greece Index, όπου θα μάθουμε ποιες τράπεζες τελικά θα «πέσουν» κατηγορία.

Η αγορά δείχνει πάντως να έχει αποτιμήσει ήδη τις αλλαγές, ωστόσο οι φήμες δίνουν και παίρνουν, καθώς δεν έχουν επιβεβαιωθεί πληροφορίες που ήθελαν Eurobank και Εθνική να αφαιρείται από το δείκτη, ενώ η αποχώρηση της Πειραιώς λόγω κεφαλαιοποίησης θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.

Όπως και να έχει, το δημοσίευμα έρχεται σαν από «μηχανής θεός» καθώς ενδέχεται να κρίνει την παραμονή ξένων χαρτοφυλακίων στις ελληνικές μετοχές.

Θετικά έδρασε και το κλίμα σχετικής σταθεροποίησης στις διεθνείς αγορές μετά το χθεσινό sell-off. Η Wall Street σήμερα προσπαθεί να ανακάμψει παρά την πετρελαϊκή πίεση, ενώ στην Ευρώπη τα περισσότερα χρηματιστήρια καταγράφουν θετικά πρόσημα.

Εν τω μεταξύ στο 4,45% παραμένει κολλημένο το ελληνικό 10ετές ομόλογο, ενώ το ιταλικό βρίσκεται στο 3,45%. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στο ιταλικό σίριαλ.

Πίσω στο ταμπλό, άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε Alpha Bank, Aegean, ΕΧΑΕ και Βιοχαλκο, με τη ΔΕΗ να κλείνει στο +2,58% και Σαράντη +4,73%. Άνω του 1% τα κέρδη σε Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς, με την τελευταία μάλιστα να "μαζεύει" το ενδοσυνεδριακό +7,33%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Grivalia, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Coca Cola και Φουρλή να ολοκληρώνουν χωρίς μεταβολή. Μόνη αρνητική στον FTSE 25 η μετοχή του Τιτάνα, η οποία έκλεισε στο -1,32%.

Keywords
Τυχαία Θέματα