Οι τράπεζες στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Ελλάδας

Το master plan της ελληνικής κυβέρνησης για αποκατάσταση της ανάπτυξης, (καθώς η χώρα αναδύεται, μετά από οκτώ χρόνια, κάτω από σκληρές συνθήκες διάσωσης τον Αύγουστο), περιστρέφεται γύρω από έναν βασικό παράγοντα που θα μπορούσε να επανεκκινήσει την οικονομία της: τις τράπεζές της.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει ενώπιον της κυβέρνησής του τη Δευτέρα στις 13:00. στην Αθήνα

το σχέδιο των 110 σελίδων, το οποίο θέτει ως κύρια προτεραιότητα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την κατάργηση των capital controls και τη βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης. Αυτά τα βήματα θα αυξήσουν "την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να εξυπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας", σύμφωνα με ένα αντίγραφο του εγγράφου που έχει αποκτήσει το Bloomberg News.

Στο πλαίσιο της «μετατροπής του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα», η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να δημιουργήσει συνεταιριστικές τράπεζες που θα λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τοπικών επιχειρήσεων. Η διατήρηση επαρκών επιπέδων κεφαλαίου στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες του έθνους είναι "ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής." Ο τραπεζικός τομέας της Ελλάδας είναι ο πιο συγκεντρωμένος στην ευρωζώνη, καθώς οι συστημικές τράπεζες κατέχουν το 96% περίπου των συνολικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.

Η Ελλάδα κατέληξε σε τεχνική συμφωνία στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο με τους πιστωτές της, η οποία θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της τέταρτης και της τελικής αναθεώρησης του προγράμματος διάσωσης, επιτρέποντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν ένα πλαίσιο για την παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα και να καθορίσουν το είδος των μετέπειτα ενεργειών στην ελάφρυνση του χρέους Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα