Τράπεζα της Αυστραλίας: Διατηρεί τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό 1,5%

Η Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) διατήρησε σταθερή την ουδέτερη στάση της, αφήνοντας αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1,5%, το οποίο παραμένει από τον Αύγουστο του 2013 – τότε είχε μειωθεί για τελευταία φορά κατά 25 μονάδες βάσης.

Η απόφαση της τράπεζας ήταν αναμενόμενη, καθώς, με την κίνηση αυτή εξισορροπεί τις ανησυχίες για το χρέος

των νοικοκυριών και την ασθενή ανάπτυξη των μισθών, με τα σημάδια μιας ισχυρότερης αγοράς εργασίας.

Η αγορά έχει αποτιμήσει πλήρως μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιούλιο του 2018, οπότε και αναμένεται η επόμενη κίνηση της RBA.

Η ανακοίνωση που συνοδεύει την απόφαση του διοικητή της RBA, Philip Lowe, είναι γενικώς πιο αισιόδοξη για την οικονομία ωστόσο απηχεί τις ανησυχίες για την αυξανόμενη ενίσχυση του δολαρίου Αυστραλίας.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας προειδοποίησε για το δολάριο, το οποίο προσφάτως διαμορφώθηκε σε υψηλό διετίας, ότι θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομική ανάκαμψη και τις ελπίδες για υψηλότερο πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα.

«Η υψηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία αναμένεται να συμβάλει στις συνεχείς υποτονικές πιέσεις των τιμών στην οικονομία. Επίσης επηρεάζει και τις προοπτικές για την παραγωγή και την απασχόληση», δήλωσε ο Lowe.

«Μια ανατιμητική συναλλαγματική ισοτιμία αναμένεται να οδηγήσει σε βραδύτερη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού από ό, τι προβλέπεται σήμερα».

Τα σχόλια είχαν άμεσο αντίκτυπο στο αυστραλιανό δολάριο που υποχώρησε κάτω από τα 78 σεντς ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα