Τραμπ σε Πρόεδρο Xi: Έκανες πίσω - Κίνα: Δεν θα υποχωρήσουμε σε ξένες πιέσεις

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απευθύνθηκε στον Κινέζο Πρόεδρο Xi λέγοντας ότι «είχατε μια καλή συμφωνία ... και κάνατε πίσω» σε ένα tweet τη Δευτέρα.

I say openly to President Xi & all of my many friends in China that China will be hurt

very badly if you don’t make a deal because companies will be forced to leave China for other countries. Too expensive to buy in China. You had a great deal, almost completed, & you backed out!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 13 Μαΐου 2019

Ο Τραμπ τονίζει «Λέω ανοιχτά στον Πρόεδρο Xi και όλους μου τους φίλους στην Κίνα,ότι η χώρα τους θα πληγεί άσχημα αν δεν συνάψετε συμφωνία γιατί οι εταιρείες θα φύγουν από την Κίνα για άλλες χώρες. Η αγορά στην Κίνα είναι πολύ ακριβή. Είχατε μια καλή συμφωνία, σχεδόν ολοκληρωμένη, και κάνατε πίσω!»

Σε προηγούμενο μήνυμα του στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφερόμενος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι «Eίμαστε εκεί ακριβώς που θέλουμε να είμαστε με την Κίνα. Θυμηθείτε, έσπασαν τη συμφωνία μας, προσπάθησαν να επαναδιαπραγματευθούν. Θα λαμβάνουμε δεκάδες δισ. δολάρια σε δασμούς από την Κίνα. Οσοι αγοράζουν προϊόντα θα μπορούν να τα φτιάχνουν στις ΗΠΑ (ιδανικά) ή να τα αγοράζουν από χώρες, στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί δασμοί».

....We will then spend (match or better) the money that China may no longer be spending with our Great Patriot Farmers (Agriculture), which is a small percentage of total Tariffs received, and distribute the food to starving people in nations around the world! GREAT! #MAGA

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12 Μαΐου 2019

Και συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι τα χρήματα θα δοθούν για αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα προσφέρουν στη συνέχεια σε ανθρώπους ή χώρες που πεινάνε σε όλον τον κόσμο.

«Η Κίνα δεν θα υποχωρήσει σε ξένες πιέσεις»

Μετά την αύξηση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα την Παρασκευή και με τις εμπορικές συνομιλίες των δύο χωρών να βρίσκονται σε αδιέξοδο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα δεν θα υποχωρήσει ποτέ σε ξένες πιέσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Geng Shuang έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεκίνο, ενώ αρνήθηκε να αναφερθεί σε τι είδους αντίποινα σχεδιάζει να προχωρήσει το Πεκίνο.

"Έχουμε πει πολλές φορές ότι η αύξηση των δασμών δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα. Η Κίνα δεν θα παραδοθεί ποτέ σε εξωτερική πίεση. Έχουμε την εμπιστοσύνη και την ικανότητα να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματα μας", πρόσθεσε ο Geng, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με την απειλή του Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές.

Πριν από τις συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα ήθελε να διαγράψει δεσμεύσεις από το σχέδιο της συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο οι κινεζικοί νόμοι θα τροποποιηθούν για τη θέσπιση νέων πολιτικών σε θέματα από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας μέχρι τις μεταβιβάσεις αναγκαστικής τεχνολογίας. Αυτή η κίνηση αποτέλεσε μεγάλο πισωγύρισμα στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο οικονομιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα