Τραμπ-Μέρκελ: Και τώρα, οι δυο τους!

Η πιο άμεση πρόκληση της Angela Merkel, με την έναρξη της τέταρτης θητείας της, δεν φαίνεται πλέον να είναι ούτε οι πρόσφυγες, ούτε η Ρωσία ούτε ο αυξανόμενος λαϊκισμός: Είναι η αμείλικτη επικέντρωση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στη Γερμανία.

Όπως το ξύσιμο δεν είναι σε θέση να σταματήσει τη φαγούρα, έτσι και

ο Trump δεν φαίνεται να αφήνει στην ησυχία της, τη Γερμανία. Είτε πρόκειται για δασμούς στον χάλυβα, για έναν προτεινόμενο «φόρο» που αφορά στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ή για απειλές για την επιβολή κυρώσεων στις χώρες που δεν πληρούν τους στόχους αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, η Γερμανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τις περισσότερες απώλειες, ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής.

"Είναι πολύ περίεργο να ασκείται πίεση σε συμμάχους", δήλωσε ο Sebastian Dullien, ανώτερος υπάλληλος πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στο Βερολίνο. Ανέφερε τη σχέση εμπορικών και αμυντικών δαπανών του Trump, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στη διαμάχη, λέγοντας: "Δεν χρειάζεστε πια εχθρούς, εάν οι φίλοι σας σας 'φροντίζουν' έτσι".

Με το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου με τις ΗΠΑ – υπολογίζεται σε περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από εκείνο του Καναδά - η Γερμανία και οι εξαρτημένες από τις εξαγωγές blue chip εταιρείες της, όπως η Daimler και η BMW, είναι οδυνηρά εκτεθειμένες στην προσπάθεια του Trump να πιέσει το εμπόριο, το οποίο ο ίδιος ονομάζει "άδικο".

Αυτό εξασφαλίζει ότι το ζήτημα θα ανέλθει στην κορυφή της ατζέντας της καγκελαρίου, μόλις ορκιστεί για τέταρτη θητεία στο πηδάλιο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, την Τετάρτη. Οι ενέργειες του Trump, αν μετατραπούν σε μέτρα, αποτελούν μια διατλαντική απειλή, ενώπιον της οποίας η ηγέτις της Γερμανίας δεν έχει την πολυτέλεια να υποχωρήσει, αφήνοντάς την πίσω από έναν κατάλογο επιτακτικών προκλήσεων για τη μεγάλη αυτή χώρα, όπως είναι το Brexit, η Κίνα και η μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα