Πολλά τα προβλήματα με την IPO «μαμούθ» της Saudi Aramco

Η Αρχική Δημόσια Προσφορά της Saudi Aramco που λέγεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη που θα έχει γίνει στα διεθνή χρονικά, έχει εξελιχθεί σε σήριαλ με πολλά επεισόδια. Αρχικά, είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στην εγχώρια χρηματαγορά της Σαουδικής Αραβίας – τη λεγόμενη Tadawul — και να συνεχιστεί σε μια ή πολλές ξένες χρηματαγορές εντός του β' εξαμήνου του 2018.

Οι «μνηστήρες» που διαγκωνίζονται να αναλάβουν την πώληση του μεριδίου είναι τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της

Νέας Υόρκης και του Χονγκ Κογνκ.
Ωστόσο, όπως σημειώνει στο Reuters μια υψηλόβαθμη πηγή που βρίσκεται κοντά στις εξελίξεις, «τα τελευταία γεγονότα με κάνουν να θωρώ ότι τελικά δεν θα γίνει διεθνής IPO».

Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι το Ριάντ προεξοφλεί ότι θα λάβει status αναδυόμενης αγοράς από τον MSCI τον Ιούνιο. Αυτό αναμένεται να βοηθήσει την Aramco να προσελκύσει και δυτικά κεφάλαια πέραν των επενδυτών από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Έτσι, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την ανάγκη για IPO σε διεθνές επίπεδο.

Όπως είπε η ίδια πηγή στο Reuters, μέχρι στιγμής οι προετοιμασίες είναι απογοητευτικές.

Την Κυριακή, άλλη πηγή ανέφερε πως η ΙΡΟ θα μετατεθεί στο 2019, αντί για το β' εξάμηνο του 2018.

Οι Financial Times, επικαλούμενοι Βρετανούς αξιωματούχους, μετέδωσαν ότι η ΙΡΟ προσπαθεί να φτάσει στα 2 τρισ. δολ. που επιδιώκει ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman.

Keywords
Τυχαία Θέματα