Τουσκ: Έτοιμοι για «διαζύγιο» με τη Βρετανία ακόμη και σήμερα

«Είναι σαν να έφυγε ένας αγαπημένος μας από το σπίτι, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε» ανέφερε ο Ντ. Τουσκ, ωστόσο ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν υπομονή – Άτυπη Σύνοδο των 27 τον Σεπτέμβριο - Ο Γιούνκερ κάλεσε το Λονδίνο να ξεκαθαρίσει τη στάση του – Μέρκελ: Πρώτα η Βρετανία θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 και μετά θα συζητήσουμε - Σε λίγο ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής

Του Ιωαννη Αντύπα

Την ανάγκη να δείξουν «υπομονή» οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης

Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλώντας παράλληλα για νέα άτυπη Σύνοδο των 27 τον Σεπτέμβριο.

Ο Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε πως η Βρετανική Κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να εκκινήσει την διαδικασία εξόδου από την ΕΕ, και μοναδική νομική οδός, όπως τη χαρακτήρισε, και για αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει «υπομονή εκεί που χρειάζεται».

Για τον Πολωνό Πρόεδρο, εάν χρειαστεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη «να εκκινήσει τις διαδικασίες του διαζυγίου και σήμερα, χωρίς όμως ενθουσιασμό, καθώς το σενάριο αυτό δεν είναι το ιδανικό για εμάς». Υπάρχουν «συγκεκριμένες θέσεις» αλλά δεν θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξόδου χωρίς την ειδοποίηση από τη Μεγάλη Βρετανία.

Αίσθηση κάνει το γεγονός πως ο Ντόναλντ Τούσκ ζήτησε συγνώμη για το «προσωπικό τόνο» με τον οποίο αντιμετώπισε την υπερψήφιση του Brexit στο Βρετανικό δημοψήφισμα, και το παραλλήλισε με την αποχώρηση ενός πολύ αγαπητού προσώπου από το σπίτι.

«Το Brexit δεν είναι μόνο μια διαδικασία, είναι επίσης τα αισθήματα μας και οι συμβάσεις μας και είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος με τα συναισθήματα αυτά», είπε ο Πολωνός Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «ότι έγινε, έγινε, τώρα θα προχωρήσουμε».

Μαζί με τη συζήτηση για το Brexit θα εξεταστούν και ζητήματα μετανάστευσης όπου θα συζητηθεί ο περιορισμός των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, με τον Γ.Γ. Γιένς Στολτενπεργκ και τη Φεντερίκα Μογκερίνι να συμμετέχουν στη συζήτηση.

Τέλος ο Πρόεδρος Τουσκ τόνισε πως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα ενημερώσουν τους συμμετέχοντες της Συνόδου για την αξιολόγηση της συμφωνίας του Μινσκ και πως επίσης την Τετάρτη τα 27 κράτη μέλη θα συνεχίσουν τη συζήτηση τους σε ένα «ανεπίσημο πλαίσιο» και θα γίνει ένας «βαθύτερος προβληματισμός για το νέο μέλλον της Ευρώπης».

Ολοκληρώνοντας ο Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε πως θα προτείνει μια νέα άτυπη συνάντηση των ηγετών τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα στο πλαίσιο της Προεδρίας της Σλοβακίας, καθώς «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να προετοιμαστούμε».

Κάμερον: "Αν και φεύγουμε από την ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε τη πλάτη μας στην Ευρώπη"

Ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε προσερχόμενος πως θα εξηγήσει στους υπόλοιπους αρχηγούς πως η Μεγάλη Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ «αλλά στο πλαίσιο μια διαδικασίας και ενός αποτελέσματος που θα είναι όσο παραγωγικό όσο γίνεται». Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως «αν και φεύγουμε από την ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε τη πλάτη μας στην Ευρώπη καθώς οι χώρες αυτές είναι οι γείτονες μας, οι φίλοι μας και οι σύμμαχοι μας και θέλω να έχουμε τη κοντινότερη δυνατή σχέση σε ζητήματα εμπορίου, συνεργασίας και ασφάλειας και σε αυτό το πνεύμα θα γίνει ο διάλογος».

Πυρ κατά του Ηνωμένου Βασιλείου έστειλε ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σάρλ Μισέλ, λέγοντας πως θέλουμε το συντομότερο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και δεν δέχομαι να γίνουμε όμηροι μιας εσωτερικής απόφασης στη ΗΒ. Αυτοί έχουν το πρόβλημα και δεν θα δεχθώ να φορτωθεί σε εμάς.

Χ. Μπετέλ (Λουξεμβούργο): Δεν είναι σαν το facebook - Η Βρετανία πήρε διαζύγιο από την Ε.Ε.

Από τη πλευρά του ο Λουξεμβούργιος Πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπεττέλ δήλωσε πως είναι «σημαντικό να λάβουμε πληροφόρηση για το σχέδιο του Κάμερον, αποφάσισε να κάνει το δημοψήφισμα για πολιτικούς λόγους και τώρα βρισκόμαστε μπροστά από μια δύσκολη κατάσταση».

«Η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Δεν βρισκόμαστε στο Facebook, δεν «είναι περίπλοκο» όπως ένα status, είναι είτε μαζί είτε χωριστά» τόνισε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως πρέπει να ξεκινήσουν μαζί και να δουν πως οι 27 θα βρουν μια λύση για να ξεκαθαρίσουν την ατζέντα τους.

«Aν εξετάσει κάποιος τη κατάσταση τώρα με τα πρώτα στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και με το πόσο τρομαγμένος είναι ο λαός και οι Βρετανοί του εξωτερικού. Θα έπρεπε όμως να το συνειδητοποιήσουν από πριν ζητήσουν μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση πόσο σημαντικό είναι να μείνουν εντός της οικογένειας αυτής με τα πλεονεκτήματα της. Παραπονιόμαστε για την ΕΕ και ξεχνάμε τα προτερήματα της» ολοκλήρωσε ο Ξαβιέ Μπεττέλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα