Οι Τούρκοι παίρνουν πίσω το Black Hawk κι εκτιμούν ότι θα τους παραδώσουμε και τους στασιαστές

Ελικόπτερο τύπου Black Hawk απογειώθηκε από την Τουρκία, με προορισμό το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολη, προκειμένου το πλήρωμά του να παραλάβει το ελικόπτερο που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ

Παράλληλα, η Τουρκία αναμένει την επιτροφή των οκτώ πραξικοπηματιών

που, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, έφτασαν με στρατιωτικό ελικόπτερο από την Κωνσταντινούπολη στην Αλεξανδρούπολη.

Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας το Black Hawk θα επιστρέψει στην Τουρκία πιθανότατα αύριο τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς της αναχώρησής του θα προηγηθεί έλεγχός του από το τουρκικό πλήρωμα.

Οπως αρχικά μετέδωσε η Daily Sabbah και στη συνέχεια έγραψε και στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι οκτώ πραξικοπηματίες θα εκδοθούν στην Τουρκία.

To tweet του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επικοινωνία με Κοτζιά

Για τους 8 επιβαίνοντες στο τουρκικό ελικόπτερο (7 με στρατιωτική περιβολή με ξηλωμένα διακριτικά και ένας με πολιτικά) που ζήτησαν άσυλο από την Αθήνα, στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία από τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμο ζήτημα για την έκβαση της υπόθεσης είναι το εάν με την έκδοσή τους στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοογάν, ωστόσο, νωρίτερα, κατά το διάγγελμά του, απαντώντας στις φωνές του συγκεντρωμένου πλήθους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση η επιβολή θανατικής ποινής στους πραξικοπηματίες.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι οι οκτώ στρατιωτικοί, η έκδοση των οποίων έχει ήδη ζητηθεί από την τουρκική κυβέρνηση, εξακολουθούν να κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα