Liberation: Ποιοι κρύβονται στην πραγματικότητα πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα

Oι πραγματικοί υπεύθυνοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί, ωστόσο η ορολογία της ανακοίνωσής τους δείχνει ότι πρόκειται πιθανότατα για μια ομάδα κεμαλιστών, η οποία αντιτίθεται στην αυταρχική και ισλαμική στροφή του προέδρου Ερντογάν, γράφει σήμερα η Liberation.

Η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τους πραξικοπηματίες, δείχνει ότι μια ομάδα αξιωματικών του στρατού ήθελε να ανατρέψει την κυβέρνηση, στο όνομα «της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και του

κράτους δικαίου». Επέκρινε ονομαστικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, «οι οποίοι παραβίασαν το Σύνταγμα και τις καθολικές αξίες δικαίου». Η ομάδα που αυτοαποκαλέστηκε «Συμβούλιο Ειρήνης στη χώρα» κατονομάζει στην ανακοίνωσή της τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον πρώτο πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας: «Ειρήνη στον κόσμο, ειρήνη στη χώρα», έλεγε κι εκείνος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως και όλοι οι επικεφαλής της εξουσίας, κατήγγειλαν ότι οι πραξικοπηματίες ανήκουν όλοι στην ισλαμική σέκτα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες για νέες κρίσεις και απολύσεις στο εσωτερικό του στρατού. Οι οπαδοί του Γκιουλέν είχαν καταλάβει ότι θα απομακρυνθούν από τον στρατό και γι' αυτό έκαναν αυτό το βήμα για να επιβιώσουν», δηλώνει ο αναλυτής Αμπντουλκαβίρ Σελβί, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η αδελφότητα του Γκιουλέν ήταν κάποτε συνεργάτες του Ερντογάν, ο οποίος έχει πειστεί από το 2013 ότι θέλουν να τον ανατρέψουν. Εγινε έτσι ο εχθρός του νούμερο ένα και τους αποκάλεσε «τρομοκρατική οργάνωση», μετά το πραξικόπημα. Ο πρώην ιεροκήρυκαν Φετουλάχ Γκιουλέν ζει από το 1999 σε εξορία στις ΗΠΑ.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, οι κεμαλιστές επιδίωκαν να γίνει πραξικόπημα, με αιτιολογία την «κοινωνική δυσαρέσκεια» και της «παραβίασης των θεμελιωδών κανόνων της δημοκρατίας και του κεμαλισμού», όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα