Τουρκία: Το πραξικόπημα εξανεμίζει τις ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Τουρκία το Σαββατοκύριακο εξανέμισε κάθε ελπίδα για τον τουρισμό στη Τουρκία σύμφωνα με το Bloomberg. Ήδη ο τουρκικός τουρισμός κατέγραψε το α' τρίμηνο του έτους μια μείωση της τάξεως του 10% ωστόσο, τώρα ο αριθμός των τουριστών ανατέμνεται να μειωθεί κατά 5,2% φέτος στα 32,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Euromonitor International.

Ο Amira Gharib από το Ντουμπάι είχε αποφασίσει να κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι

στη Τουρκία, ωστόσο, το πραξικόπημα και οι εικόνες βίας που αντίκρισε τον αποθάρρυναν στο να πραγματοποιήσει το ταξίδι του και έτσι αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ιταλία.

«Είναι σαν να λένε "μην έρθετε"» δήλωσε ο Gharib. «Είχα ακούσει για τις βόμβες, αλλά το πραξικόπημα ήταν έκπληξη» πρόσθεσε.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα το Σαββατοκύριακο εξανέμισε τις ελπίδες για την αναβίωση των ταξιδιωτικών κρατήσεων έπειτα από την πτώση που κατέγραφαν από την αρχή του έτους.

Ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή συναλλάγματος στη Τουρκία για την κάλυψη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και απασχολεί το 8% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Η τουριστική βιομηχανία προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να αυξήσει την τουριστική κίνηση στη χώρα βελτιώνοντας τις σχέσεις με την Ρωσία και το Ισραήλ. Ωστόσο, το πραξικόπημα το Σαββατοκύριακο αλλά και οι βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη λειτουργούν ανασταλτικά.

«Η κύρια επίπτωση της απόπειρας πραξικοπήματος, σε συνδυασμό με τις τελευταίες επιθέσεις, σημαίνει ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για την αναζωογόνηση του τουρισμού θα αποδειχτούν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές» δήλωσε ο Ali Sokmen, αναλυτής της ΕΕ και την Τουρκίας στη συμβουλευτική εταιρεία Control Risks.

«Είμαστε στη μέση της τουριστικής περιόδου. Η αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού προέρχεται από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αλλά το θέμα γίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητο έπειτα από τέτοια γεγονότα» πρόσθεσε.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχει απαγορεύσει στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις προς ή από την Κωνσταντινούπολη ή την Άγκυρα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες είπε ότι αναμένει η στάση αυτή να επαναξιολογηθεί τις επόμενες ημέρες.

Η ΗΠΑ κάλεσε νωρίτερα τους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην νοτιοανατολική Τουρκία και τους κάλεσε να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους μετά τα τελευταία γεγονότα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ενημέρωσε τους πολίτες ότι η απειλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος στην Τουρκία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι τουρίστες είναι πιθανόν επιλέξουν εναλλακτικούς μεσογειακούς προορισμούς για τις καλοκαιρινές διακοπές τους όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα