Μογκερίνι: Καμία χώρα που επιτρέπει τη θανατική ποινή δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν τα συνταγματικά και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην απάντηση που δίνουν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Ζητούμε την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και εμείς ως ΕΕ υπογραμμίζουμε τη σημασία του έχει η κυριαρχία του κράτους δικαίου στη χώρα», δήλωσε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό ομόλογό τους Τζον Κέρι στις Βρυξέλλες.

«Συμμεριζόμαστε

τις ανησυχίες για αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτές τις ώρες. Πρέπει να σεβαστούμε, να κάνουμε την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες», σημείωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ με τη νομοθεσία της να προβλέπει ακόμα και την επιβολή της θανατικής ποινής.

Η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο στο συμβούλιο της Ευρώπης, όπου δεν έχει καμία θέση χώρα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιβάλλει τη θανατική ποινή.

Η κα. Μογκερίνι έσπευσε να τονίσει ότι η ΕΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας και ζήτησε την επαναφορά στη δημοκρατική και συνταγματική ομαλότητα. Επισήμανε όμως ότι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την καταπάτηση των νόμων και του Συντάγματος, για χάρη της ίδιας της Τουρκίας και του τουρκικού λαού.

Κέρι: Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Τουρκία - Έγιναν πολλές συλλήψεις γρήγορα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τόνισε: «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Τουρκία. Στις τρεις τηλεφωνικές πεικοινωνίες που είχα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, με διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σεβασμός του νόμου». Επανέλαβε δε ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Γκιουλέν.

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως στέκεται ξεκάθαρα στο πλευρό της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, αλλά παράλληλα τόνισε πως πρέπει να διατηρηθεί η σταθερότητα και η δημοκρατική διαδικασία, ως προς την επόμενη ημέρα. Ρίχνοντας καρφιά στην κυβέρνηση απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Τζον Κέρι παρατήρησε πως «έγιναν πολλές συλλήψεις πολύ γρήγορα στην Τουρκία» και πρέπει τώρα ΕΕ και ΗΠΑ να εξετάσουν πολύ προσεκτικά το τι συμβαίνει στην Τουρκία και να αποτρέψουν μια πιθανή οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας.

Αναφορικά με τον Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν τον πρώην συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μένει στην Πεννσυλβάνια των ΗΠΑ και κατηγορείται από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας πως ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το δημοψήφισμα, ο Τζόν Κέρι είπε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει κάποιο επίσημο αίτημα για την έκδοση του στη Τουρκία. «Υπάρχει μια ξεκάθαρη νομική διαδικασία στην οποία δεν στεκόμαστε εμείς εμπόδιο, πρέπει όμως να μας στείλουν και ικανά στοιχεία» ολοκλήρωσε ο Τζόν Κέρι.

Αναφερόμενος επίσης στο ζήτημα του Brexit χαρακτήρισε «άρρηκτη» τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ.

Τρομοκρατία: κλειδί η Συρία

Αναφερόμενοι στο μείζον ζήτημα της τρομοκρατίας, Τζόν Κέρι και Φεντερίκα Μοργκερίνιο αναφέρθηκαν στην ανάγκη περισσότερης συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση της και ιδιαίτερα την σημασία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και την Συρία. «Έχουμε κληθεί πολλές φορές να δείξουμε την αποφασιστικότητα μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και παρά την επίθεση στη Νίκαια κάνουμε πρόοδο, που θα φανεί την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο στη Ουάσιγκτον», είπε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ.

Οι υπουργοί εξέτασαν την κατάσταση στη Συρία και τη μάχη ενάντια του Ισλαμικού Κράτους, και ενημερώθηκαν από τον Αμερικάνο ομόλογο τους έπειτα από την επίσκεψη του στη Μόσχα. Στόχος τους είναι η αποκοπή της παράνομης χρηματοδότησης τους, η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την αρχηγία του και η μείωση του προσηλυτισμού νέων μαχητών. Στη μάχη αυτή ο Τζόν Κέρι τόνισε πως «γίνεται πρόοδος» και τέλος πως οι Υπουργοί επανέλαβαν την υποστήριξη τους στην κυβέρνηση της Λιβύης.

Keywords
Τυχαία Θέματα