Τουρκία: Νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων για να σταθεροποιηθεί η λίρα

Σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων προχώρησε απρόσμενα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σε μία προσπάθεια να σταθεροποιήσει τη λίρα που εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις και τον περιορισμό του πληθωρισμού που καλπάζει. Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα αύξησε κατά 125 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον βρίσκεται στο 17,75%.

Αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι έπεται συνέχεια στις δυναμικές παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά

την απόφαση η λίρα καταγράφει σημαντική άνοδο έναντι των κύριων νομισμάτων. Η ισοτιμία με το δολάριο βρίσκεται στην περιοχή του 4,47 και με το ευρώ στην περιοχή του 5,28.

Στην ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναφέρει πως θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την σταθερότητα των τιμών, σημειώνοντας πως θα διατηρηθεί η σφιχτή νομισματική πολιτική μέχρις ότου υπάρξει σημαντική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να αποτελούν ρίσκο για την τιμολογιακή συμπεριφορά, ενώ τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν rebalancing των τάσεων στην οικονομική δραστηριότητα.

Από την αρχή της χρονιάς η λίρα έχει απωλέσει το 16% της αξίας της λόγω του φόβου για υπερθέρμανση της οικονομίας καθώς για την ενισχυμένη επιρροή του προέδρου Ερντογάν στη νομισματική πολιτική

Keywords
Τυχαία Θέματα