Μυτιληναίος: Θα διεκδικήσω ΔΕΠΑ και λιγνιτικές

Του Δημήτρη Παφίλα

Ο όμιλος Μυτιληναίου θα διεκδικήσει την ΔΕΠΑ, αλλά και τις λιγνιτικές μονάδες που θα βγουν προς πώληση, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος από το βήμα της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Μιλώντας για την αγορά αλουμίνας τόνισε ότι, η εταιρεία θα εξετάσει προσεκτικά την επένδυση ωστόσο η αγορά αυτή είναι διεθνής και εκεί κρίνεσαι αν είσαι ανταγωνιστικός

ενώ η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα επηρεάζεται απο κανόνες, ρυθμίσεις και ειδικά στην Ελλάδα εμφανίζονται παθογένειες καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έχει ειπωθεί σε ιδιοκτήτες μονάδων ότιο έχουν κάνει λάθος που έχουν επενδύσει.

Το μέλλον στην Ενέργεια για τον κ. Μυτιληναίο θα κριθεί από τις διασυνδέσεις, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς και το φυσικό Αέριο. Σε ειδική ερώτηση για την αλουμίνα απάντησε ότι τιμές κινούνται στα 840 δολάρια, μια τιμή η οποία εξασφαλίζει υψηλή κερδοφορία για την εταιρεία.

Νωρίτερα ο κ. Μυτιληναίος σηματοδότησε την εκκίνηση μιας μετ εξελιγμένης εταιρείας με συμμετοχή στην ελληνική οικονομία που φθάνει στο 0,6% του ΑΕΠ.

Μιλώντας προς τους μετόχους υπενθύμισε το εσωτερικό email που είχε στείλει προς τους εργαζόμενους όταν ξεκίνησε ο εταιρικός μετασχηματισμός με τη ΜΕΤΚΑ. Τα όσα είχε αναφέρει στο email, ότι ο μετασχηματισμός αποτελούσε ορόσημο, αποδείχθηκαν προφητικά, όπως είπε, καθώς «οι μέτοχοι από σήμερα θα δουν ότι είναι μέτοχοι σε μια άλλη εταιρεία».

Η εταιρική διακυβέρνηση

Συγκεκριμένα ο κ. Μυτιληναίος έκανε ειδική μνεία στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης λέγοντας ότι σαν ελληνική εταιρεία «δεν οφείλουμε μόνο να έχουμε τα διεθνή στάνταρ της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά να είμαστε ακόμα καλύτεροι επειδή υπάρχει η καχυποψία ως Ελληνες. Εμείς στη Μυτιληναίος», συνέχισε, «τρέχουμε για να επιτύχουμε καθώς υπάρχουν μέτοχοι που θεωρούν την εταιρική διακυβέρνηση ως το μοναδικό κριτήριο για την επένδυση στην εταιρεία».

Αναφερόμενος στις αλλαγές τόνισε ότι στο νέο 11μελές συμβούλιο η οικογένεια Μυτιληναίου εκπροσωπείται από ένα μόνο μέλος ενώ 7 μέλη είναι ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά. Έτσι, όπως είπε, οι μέτοχοι μειοψηφίας έχουν την απόλυτη εξουσία σε μία ακραία μορφή εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Μυτιληναίος υποσχέθηκε ότι ο διαχωρισμός Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου θα πραγματοποιηθεί το 2019, καθώς η ανανέωση του νέου ΔΣ ήταν σαρωτική και γι αυτό, όπως σημείωσε, πρέπει να την παρακολουθήσει εντός του 2018.

Επενδύσεις και παραγωγή

Αναφερόμενος στη χρονιά που πέρασε υπογράμμισε τις επενδύσεις που έγιναν στην παραγωγή αλουμινίου (2.500 τόνοι), στην παραγωγή αλουμίνας (10.000 τόνοι) αλλά και στη συνολική παραγωγή αλουμινίου η οποία έφθασε τους 200.000 τόνους έναντι 165.000 τόνων που ήτανόταν εξαγοράστηκε η εταιρεία το 2006.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην επένδυση αλουμίνας που προετοιμάζεται για την τελική της μορφή καθώς υπάρχουν περιβαλλοντικά θέματα, στην προμήθεια βωξίτη, όπου πρέπει να λυθούν κάποια θέματα με τη γαλλική εταιρεία.

Επίσης στο φυσικό αέριο, τον ερχόμενο Ιούλιο η εταιρεία αναμένει νέο φορτίο απ' την Qatar Gas ενώ η συμφωνία με την Gazprom έχει ήδη εμπλουτίσει το καλάθι προμήθειας στο φυσικό αέριο.

Μεγάλα τα μεγέθη

Μιλώντας για το κοινωνικο-οικονομικό πρόσωπο της εταιρείας υπογράμμισε ότι η προσφορά του Ομίλου ανέρχεται σε 1,1 δισ ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ της χώρας.

Συγκεκριμένα η εταιρεία απέδωσε 244 εκατ. ευρώ σε φόρους στο ελληνικό δημόσιο και συνολικά έχει13.598 απασχολούμενους, άμεσα και έμμεσα. Εξ αυτών οι 2.269 εργάζονται απευθείας στην εταιρεία.

Οι προβλέψεις μετά τις αμερικανικές κυρώσεις

Προχωρώντας σε μία πρόβλεψη για το 2018 ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η κρίση στη μεταλλουργία λόγω των αμερικανικών κυρώσεων προς τη ρωσική Rusal αύξησε πολύ τις τιμές και έδωσε την ευκαιρία να κλειδώσει αυξημένες τιμές πώλησης η Μυτιληναίος και σε συνδυασμό με την αύξηση παραγωγής και της παραγωγικότητας καθώς και τη μείωση του κόστους θα δώσει μία πάρα πολύ καλή χρονιά.

Σε ο,τι αφορά την ενέργεια, σημείωσε ότι η χρονιά θα είναι δύσκολη λόγω των χρόνιων παθογενειών στην ελληνική αγορά ενώ για τη ΜΕΤΚΑ σημείωσε ότι θα είναι μία χρονιά συγκέντρωσης πρν η εταιρεία να ξεκινήσει τη μεγάλη άνοδο.

Μέρισμα και νέο ΔΣ

Η ΓΣ αποφάσισε τη διανομή μικτού μερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή (ή 0,27 ευρώ καθαρό) και ενέκρινε το νέο 11μελές ΔΣ όπου μεταξύ άλλων συμμετεχουν οι: Γιώργος Χρυσικός, Σπύρος Κασδάς, Ευάγγελος Χρυσάφης, Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα