Κερέ (ΕΚΤ): Εμμένει στην άποψη περί τερματισμού του QE εντός 2018

Με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση ή αλλιώς QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναμένεται να τερματιστεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου, οι χαράκτες της πολιτικής της ΕΚΤ πασχίζουν να αιτιολογήσουν την απροσδόκητη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στης ευρωζώνη.

Τα πρόσφατα στοιχεία εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την ευρωστία της οικονομίας της Ευρωζώνης, και ταυτόχρονα για το κατά πόσο θα ήταν σοφό να τερματιστεί (τώρα) το πρόγραμμα

ποστοικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, εμφανίζεται ανένδοτος.

Το ίδιο και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Τζόζεφ Μακούχ. Οι δυο τους ισχυρίζονται ότι η υπόθεση για την κατάργηση του προγράμματος, ύψους 2,55 τρισ. ευρώ, παραμένει ισχυρή.

«Στο τέλος του περασμένου έτους, είπα ότι δεν ανέμενα μια νέα παράταση για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξω την άποψή μου», ανέφερε ο Κερέ στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

«Αναμένουμε ότι η οικονομική επέκταση θα συνεχιστεί και είμαστε ολοένα και πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί προς τον στόχο μας, ή κάτω, αλλά κοντά στο 2%», συνέχισε ο Κερέ.

Από την πλευρά του, ο Μακούχ δήλωσε πως οι αγορές ομολόγων αποδίδουν και παρόλο που δεν έχουν ακόμη ωθήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο, αναμένει ότι αυτό θα γίνει μέχρι το 2020-2021.

«Το πρόβλημα τώρα δεν είναι η οικονομία, η πολιτική, οι παγκόσμιες κινήσεις, τα παγκόσμια προβλήματα, όπως οι κινήσεις των ΗΠΑ, οι εκλογές στην Ιταλία και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Makuch σε δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα.

«Το ερώτημα είναι πώς αντιδράμε. Οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν επιλυθεί και έχουν αντικατασταθεί από παγκόσμιους κινδύνους που είναι πιο δύσκολο να επιλυθούν», πρόσθεσε.

Ο Κερέ πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πώς θα τερματιστούν οι αγορές ομολόγων, αναφερόμενος στη συζήτηση σχετικά με το εάν το πρόγραμμα θα πρέπει να τερματιστεί σταδιακά, σε ένα διάστημα αρκετών μηνών, ή να διακοπεί με μια κίνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα