Τουρισμός: Τα αυξημένα...«κεφάλια» του 2016, οι μειωμένες εισπράξεις και οι προκλήσεις το 2017

Της Στεφανίας Σούκη

«Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να μετράμε... κεφάλια στον ελληνικό τουρισμό, αφού έχουμε ξεπεράσει τον στόχο που είχαμε θέσει ως κλάδος για το 2021. Εφεξής θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών μας, αφού τις επιπτώσεις τις βλέπουμε ήδη στις μειωμένες εισπράξεις του επταμήνου».

Αυτό επεσήμανε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, σε μία εφ' όλης της ύλης ενημέρωση - απολογισμό της φετινής σεζόν. «Η υστέρηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 346 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο του 2016 σε σχέση

με το επτάμηνο του 2015 είναι δύσκολο να καλυφθεί και τελικά να ξεπεραστεί, όσο καλό κι αν είναι το τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου, γεγονός το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει για την επόμενη σεζόν, η οποία, όπως φαίνεται θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από τη φετινή».

Οι τουριστικοί φορείς είχαν εκτιμήσει πριν το ξεκίνημα της φετινής σεζόν αύξηση των διεθνών αφίξεων για το 2016 στα 25 εκατ. ευρώ (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. ευρώ το 2015 και συνολικά έσοδα στα 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ το 2015. Κι αν ο στόχος των αφίξεων ''πιάνεται'' όπως προκύπτει από την αύξηση των αφίξεων του επταμήνου με βάση και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, δε συμβαίνει το ίδιο με τις εισπράξεις κι αυτό οφείλεται, κατά τον κ. Ρέτσο σε τρείς βασικές αιτίες:

"Καταρχάς έχει μειωθεί η μέση παραμονή των επισκεπτών, ένας δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι από τις απώλειες της Τουρκίας, η Ελλάδα απέσπασε το χαμηλότερο- ποιοτικά- μερίδιο, ενώ οι ανταγωνιστές της στη Μεσόγειο πέτυχαν να αποσπάσουν τουρίστες υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων και η τρίτη αιτία έχει να κάνει με την υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος, με παράλληλη φοροδιαφυγής από τα παράνομα καταλύμματα: Οταν αυξάνεις 10% το τουριστικό πακέτο και το ΦΠΑ σε νησιωτικούς, δημοφιλείς προορισμούς, ο τουρίστας είναι φυσικό να επιδιώξει να ξοδέψει λιγότερα. Τα αποτελέσματα της υπερφορολόγησης και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος θα τα δούμε πιο έντονα από τη σεζόν του 2017, οπότε θα φανούν και τα αποτελέσματα της αποεπένδυσης από πλευράς των Ελλήνων ξενοδόχων. Ο κλάδος χρειάζεται επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ κατ' έτος προκειμένου να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, ωστόσο δεδομένης της κατάστασης α)με την έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες εν όψει και του ξεκαθαρίσματος των κόκκινων δανείων, β) με την έλλειψη κοινοτικών κονδυλίων και γ) με τον αναπτυξιακό νόμο που είναι τελικά...αντιεπενδυτικός αφού δεν ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις των 10 δωματίων επιβαρύνονται πλέον με υπέρμετρες ασφαλιστικές εισφορές είναι πολύ δύσκολο να τοποθετηθούν νέα κεφάλαια στον κλάδο". Ο κ. Ρέτσος επανέλαβε τον κίνδυνο για αφελληνισμό της ελληνικής ξενοδοχίας λόγω του ασφυκτικού φορολογικού πλαισίου και των καθυστερήσεων ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τα κόκκινα δάνεια που παρατείνει την περίοδο αβεβαιότητας για μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών του κλάδου. "Η υπερφορολόγηση έχει επιπτώσεις με ένα μείον 20% στα καθαρά αποτελέσματα ακόμη και των κερδοφόρων επιχειρήσεων, γεγονός το οποίο κάνει τις διοικήσεις τους να αναθεωρούν τα επενδυτικά τους πλάνα".
Με το βλέμμα στο 2017, ο πρόεδρος της ΠΟΞ θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη συστηματική και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, το οποίο εσχάτως έχει αναζωπυρωθεί: "Δε θέλω να εκφράσω απαισιοδοξία για το 2017, ωστόσο οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι σαφώς περισσότερες και τα σύννεφα πυκνώνουν: Η Ελλάδα διαθέτει δυναμική στον τουρισμό, αναγνωρισιμότητα και καλό τουριστικό προϊόν, ωστόσο ως κλάδος, δεν έχουμε ένα μηχανισμό ή εργαλείο προσέλκυσης πελατείας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ο κίνδυνος της τρομοκρατίας, ενώ φαίνεται ότι η Τουρκία θα ανακτήσει το 2017 κομμάτι από το χαμένο έδαφος, αφού έχει αποδείξει ότι διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά".

Keywords
Τυχαία Θέματα