«Γάγγραινα» για τα ελληνικά ξενοδοχεία οι «γκρίζες» μισθώσεις καταλυμάτων

Της Στεφανίας Σούκη

Σε «γάγγραινα» για τους Έλληνες ξενοδόχους εξελίσσεται το θέμα των γκρίζων μισθώσεων των κατοικιών, αποστερώντας, παράλληλα, πολύτιμα έσοδα για τα δημόσια ταμεία λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Μάλιστα, οι καθυστερήσεις από πλευράς του κυβερνητικού επιτελείου για τη θέσπιση κανόνων που θα ρυθμίζουν την αγορά, σε βαθμό πλέον αδικαιολόγητο, κάνουν μερίδα τουριστικών παραγόντων να αναρωτιέται αν τελικά η κωλυσιεργία είναι εσκεμμένη, προκειμένου οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων, στη δοκιμαζόμενη ήδη από το 2009 κτηματαγορά με τις χιλιάδες των ξενοίκιαστων κατοικιών,

«βολεύει» το οικονομικό επιτελείο ώστε να εισπράξει τον ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, από τους πλέον... επιτυχημένους φόρους τα τελευταία χρόνια με υψηλή εισπραξιμότητα.

«Η οικονομία του διαμοιρασμού είναι μία παγκόσμια τάση κι έτσι την αντιμετωπίζουμε», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος. «Ωστόσο, όπως υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για τα ξενοδοχεία, έτσι θα πρέπει να ρυθμιστεί και η αγορά των παρανόμως ενοικιαζόμενων κατοικιών, η οποία πλέον έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα ή τους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς. Το «προϊόν» υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να το αντιμετωπίζουν νομοθετικά, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό και στη χώρα μας ώστε να μήν κανιβαλίζεται η υπόλοιπη αγορά».

Όπως αναφέρει ο κ. Ρέτσος οι κανόνες που θα πρέπει να θεσπισθούν θα πρέπει να στηρίζονται σε τρία απλά βήματα- την καταχώριση σε ένα Μητρώο των εν λόγω κατοικιών - διαμερισμάτων, το δειγματοληπτικό έλεγχο και τη φορολόγηση στην «πηγή» ήτοι απευθείας στα συστήματα των κρατήσεων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι με βάση έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος οι απώλειες για το δημόσιο μόνο από τους φόρους, που δεν πληρώνουν τα παράνομα καταλύματα σε ασφαλιστικές εισφορές, φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, δημοτικά τέλη, φόρο παρεπιδημούντων, αγγίζουν τα 270 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ οι απώλειες για τον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο τα 588 εκατ. ευρώ και οι απώλειες σε θέσεις εργασίας τις 15.000 το χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα