Τόμσεν: Αν δεν κάνετε μεταρρυθμίσεις θα παίρνετε κάθε έξι μήνες νέα μέτρα

Για να επιτευχθεί ο στόχος πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα 4,5% του ΑΕΠ δηλαδή 8,1 δισ. ευρώ - Μειώστε το αφορολόγητο, είναι ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης, το μήνυμα του Π. Τόμσεν - Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να γίνει και χωρίς «κούρεμα»

της Σοφίας Ζαφείρη

Όσο τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής δεν συνοδεύονται από ουσιαστικές, δομικές μεταρρυθμίσεις,

τόσο τα προγράμματα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα θα αποτυγχάνουν. Το παραπάνω μήνυμα απέστειλε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Ουάσιγκτον και με αφορμή τη Σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας και η οποία – όταν έφθασε στο «κομμάτι» των ερωτήσεων – καλύφθηκε σχεδόν πλήρως από την Ελλάδα.

Επανέλαβε ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους εξακολουθεί να είναι ύψιστης σημασίας για το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο δεν θα επιμείνει στην ανάγκη να γίνει «κούρεμα», αλλά θα δεχθεί τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν να προτείνουν οι άλλες πλευρές, εφόσον, όμως, έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο κ. Τόμσεν, όπως άλλωστε έπραξε χθες και κυρία Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί. Για να επιτευχθεί ένα τέτοιο πρωτογενές πλέονασμα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία αντιστοιχούν στο 4,5% του ΑΕΠ, δηλαδή νέα μέτρα ύψους 8,1 δισ. ευρώ.

«Είμαστε εν τω μέσω διαπραγματεύσεων, οι οποίες μέχρι στιγμή έχουν επικεντρωθεί στα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι ελληνικές αρχές. Δεν έχουν υπάρξει συζητήσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα εάν πρώτα δεν αποφασιστούν τα μέτρα και δεν υπάρξει ελάφρυνση χρέους», τόνισε το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ.

Στρεφόμενος στο θέμα του πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ, υποστήριξε πως «αναφορικά με το πλεόνασμα του 3,5%, θεωρούμε ότι τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί θα πρέπει να είναι πολύ σκληρά, θα πρέπει να φθάσουν στο 4,5% του ΑΕΠ. Εάν οι Ευρωπαίοι και η ελληνική κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορούν να φέρουν σε πέρας ένα τέτοιο πρόγραμμα, αφού, όμως πρώτα δούμε τα μέτρα που προτείνονται, θα το δεχθούμε. Ακόμη και με ηρωικές προσπάθειες δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Η Ελλάδα έχει τόσο υψηλή ανεργία, σε μία χώρα με τόσο υψηλή ανεργία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα από το 2010 έως και σήμερα, παραδέχθηκε ότι είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. «Η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει η Ελλάδα είναι εντυπωσιακή. Ο ελληνικός λαός έχει δεχθεί τεράστιο βάρος. Από το 2010 η Ελλάδα έχει επιδείξει εντυπωσιακή πορεία αναφορικά με την προσαρμογή που έχει επιτύχει».

Έσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί ποτέ να είναι επιτυχημένη εάν δεν συνοδεύεται και από τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις. «Το ΔΝΤ συνεχίζει να στέλνει το ίδιο μήνυμα: η δημοσιονομική προσαρμογή δεν συνοδεύθηκε και από δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό ήταν κάτι που μας εξέπληξε. Δεν φαίνεται να έχουμε λάβει τα κατάλληλα μαθήματα από αυτό. Δεν μπορεί να επιτύχει η δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς να εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις. Όσο συμβαίνει αυτό τόσο θα συνεχίζεται η ίδια υπόθεση. Μετά από έξι μήνες θα συζητάμε εκ νέου για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων».

Εμφανίστηκε απόλυτα αμετακίνητος αναφορικά με την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου και ως εκ τούτου τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι ότι η φοροδιαφυγή συνεχίζει να αυξάνεται και τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται. Το αφορολόγητο στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, είναι υψηλότερο και από τη Γερμανία, μία οικονομία που αναπτύσσεται. Θα πρέπει να υπάρξει μείωσή του. Θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και αυτό θα γίνει μόνο εάν υπάρξει μείωση του αφορολόγητου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον αναφορικά με τις «ικανότητες του πολιτικού προσωπικού στην Ελλάδα» και στο κατά πόσο τα πολιτικά κόμματα αποτελούν μέρος της λύσης ή μέρος του προγράμματος.

«Δεν πρόκειται να εκφράσω δημόσια την άποψή μου για την πολιτική ζωή της χώρας σας», ήταν η απάντηση του κ. Τόμσεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα