Πλεόνασμα 2,7 δισ. το Μάρτιο λόγω «παγώματος» κρατικών δαπανών

Του Κωστή Πλάντζου

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,679 δισ. ευρώ (υπερδιπλάσιο από αυτό που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό για το α΄τρίμηνο) ανακοίνωσε για τον Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών, αλλά είναι ήδη 10% μικρότερο από τα 3,042 δισ. που είχε στο ταμείο του το δημόσιο ένα μήνα τον Φεβρουάριο.

Ενώ τον προηγούμενο μήνα όμως τα καθαρά έσοδα ήταν σχεδόν 1 δισ. πάνω από το στόχο στον προϋπολογισμό (964 εκατ. ευρώ), τον Μάριο ήταν 69 εκατ. ευρώ λιγότερα από ότι αναμενόταν. Αυτό οφείλεται στο ότι τον Φεβρουάριο

ήρθαν προκαταβολικά «έξτρα» κοινοτικά κονδύλια περίπου 650 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, κάτι που δεν επαναλήφθηκε τον Μάρτιο. Έτσι τον Μάρτιο έλειπαν τελικά 450 εκατ. ευρώ από κονδύλια.

Παρότι τα φορολογικά έσοδα πήγαν καλά (+342 εκατ. επιπλέον του στόχου για τον Μάρτιο) το πρόβλημα είναι ότι για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα (ώστε να τα έχει στο ταμείο όσο δεν έρχονται οι δόσεις και όχι γιατί το επιβάλλει το Μνημόνιο) το υπουργείο Οικονομικών «πάτησε φρένο» στις πρωτογενείς δαπάνες – κυρίως πληρωμές του κράτους σε ιδιώτες- κατά 913 εκατ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες συμπιέστηκαν αγρίως, κατά 12% και ανήλθαν τελικά σε 6,215 δισ. αντι 7,128 δις ευρώ, όπως σχεδιαζόταν στο α΄τρίμηνοτ φέτος.

Έτσι, παρότι οι συνολικές κρατικές δαπάνες τον Φεβρουάριο ήταν ήδη κατά 976 εκατ. ευρώ μικρότερες από τα αναμενόμενο, τον Μάρτιο το ελατήριο πιεστηκε και άλλο, οπότε έφτασαν αισίως στα 1,626 δισ. ευρώ, δηλαδή «πάγωσαν» κατά επιπλέον 650 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα μόλις (+50% από τον Φεβρουαριο).

Και αυτό, παρότι στο α΄τρίμηνο σημειώνουν υπέρβαση (κατά 27 εκατ. ευρώ) οι δαπάνες για τόκους, λόγω του «ακριβού» δανεισμού του κράτους από τα ρέπος των δημοσίων φορέων

Keywords
Τυχαία Θέματα