Το τρένο των startups και το sea summit του Ιονίου

«Προκειμένου, μάλιστα, να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες δικτύωσης και ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ των startups, το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ θα δρομολογήσει τρένο, το οποίο θα μεταφέρει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη αποκλειστικά τους συμμετέχοντες στην “Ψηφιακή Ελλάδα”». Το απόσπασμα αυτό το απομόνωσα από ανακοίνωση του το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), σχετικά με την πρωτοβουλία του να οργανώσει ένα «θεματικό

πάρκο» με την επωνυμία "Ψηφιακή Ελλάδα", στο οποίο προβλέπεται να φιλοξενηθούν περισσότερες από 100 startups – μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Με άλλα λόγια, το τρένο των start ups με τελικό προορισμό το …θεματικό πάρκο στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ. Σε ορισμένους εκ των παλαιών συντρόφων του υπουργού κ. Νίκου Παππά μπορεί στο άκουσμα της είδησης να φέρει στο νου μνήμες από την παράδοση της κομμουνιστικής αριστεράς με το λεγόμενο τρένο του Λένιν – το τρένο που επέβαινε με την ακολουθία του ο ηγέτης των Μπολσεβίκων για να φτάσει στην Αγία Πετρούπολη μέσα από τα Γερμανικά εδάφη με την Προσωρινή Κυβέρνηση του Κερένσκυ να πολεμά στο πλευρό της Αντάντ.

Αλλά, το τρένο των start ups παρότι δεν θα έχει κόκκινες σημαίες και εκλεκτούς επιβάτες της Επανάστασης θα υπηρετεί για μια ακόμη ουτοπία – την ανάπτυξη της οικονομίας στα λόγια και τις θεωρίες μακριά από τον σφυγμό της αγοράς και δίχως πίστη στους μηχανισμούς της πραγματικής αγοράς.

Η νέα αλλά και η νεανική επιχειρηματικότητα – σε όλες τις μορφές της- στις μέρες μας δεν έχει την ανάγκη των θεματικών πάρκων! Δεν είναι έκθεμα, αλλά ζωντανός δραστήριος οργανισμός που συγκροτείται από τις ιδέες και τον κόπο, την επιμονή και το μεράκι επιστημόνων και επαγγελματιών.

Και όλοι εκείνοι δεν θέλουν και δεν επιθυμούν να είναι απλώς «εκθέματα» σε ένα θεματικό πάρκο αλλά απαιτούν για να δουλέψουν και να προκόψουν χαμηλούς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αξιοποίηση νέων εργαλείων αλλά και ανετότερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, πιο φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και την προσέλκυση επενδυτών. Ο κατάλογος μακρύς!

Κακά τα ψέματα! Τα θεματικά πάρκα και τα «τραπεζάκια έξω» αν και έχουν την αξία τους δεν φθάνουν παρά τις καμπάνιες των δημοσίων σχέσεων των κυβερνητικών αξιωματούχων.
Με κεντρικό τίτλο “Peak Valley” ο βρετανικός The Economist στο τελευταίο του τεύχος κάνει λόγο για την φυγή των startups από την «Κοιλάδα» και το σκόρπισμα στα 4 σημεία του ορίζοντα. Η Silicon Valley- σύμφωνα με τους συντάκτες του μικρού αφιερώματος του περιοδικού- έπεσε θύμα της δικής της επιτυχίας και σήμερα δεν μπορεί να αποφύγει την αντίστροφη μέτρηση.

Ήδη, αρκετές μεγαλουπόλεις στην Αμερική – ΗΠΑ και Καναδά- αλλά και στη Ευρώπη ακόμη και στην ενδοχώρα της Κίνας διεκδικούν μερίδιο στην φιλοξενία των startups της μεγάλης φυγής από την «Κοιλάδα». Επιπλέον, δεν είναι λίγες εκείνες οι εταιρείες που προτιμούν την πολλαπλότητα των διευθύνσεων τους – μοιράζοντας τμήματα σε διαφορετικά μέρη. Ακόμη ακόμη αρχίζει να υπάρχει και διαφοροποίηση γεωγραφικών προτιμήσεων στη βάση των δραστηριοτήτων και των ενδιαφερόντων τους. Για παράδειγμα, όλες όσες ασχολούνται με το fintech λοξοκοιτάζουν προς την μεριά του Λονδίνου, ενώ οι αμιγείς τεχνολογικές επιλέγουν να ξενιτευτούν στην Κίνα.

Και εμάς τι μας αφορούν όλα αυτά; Είναι σε θέση η Ελλάδα να διεκδικήσει έστω και ένα ξεροκόμματο από την μεγάλη φυγή των startups. Προφανώς και όχι! Αλλά, η Ελλάδα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μπορεί να διεκδικήσει ένα πολύ σοβαρό μερίδιο ανάμεσα στους νομάδες της πληροφορικής που μπορούν να δουλεύουν σε μια αμμουδιά ενός νησιού του Αιγαίου ή σε ένα ιστιοπλοϊκό αρμενίζοντας το Ιόνιο παρέα με το laptop τους και μια καλή γρήγορη σύνδεση. Ένας ειδικός θεματικός τουρισμός που πρέπει να βρει υποστήριξη από την πλευρά της πολιτείας και των φορέων της.

Και για όλους όσοι δεν πείθονται ας δουν το τι τρέχει στην αγορά και ας διδαχθούν διαβάζοντας για ένα «συνάντηση κορυφής» εν πλω στα νερά του Ιονίου στα τέλη του μήνα: https://www.summitsummit.io/sea-summit/

Keywords
Τυχαία Θέματα