Το ταλέντο, οι τράπεζες & η αγορά του Fintech

Eνα καλό, θετικό στοιχείο στους καθιερωμένους φορείς της αγοράς – εκείνους που οι περισσότεροι αποκαλούν «συστημικούς»- είναι η δυνατότητα τους να καταγράφουν στη βάση πραγματικών δεδομένων σχήματα και εικόνες που να αποπνέουν ρεαλισμό και ορθολογισμό, μακριά από τον ενθουσιασμό που μπορεί συγκυριακά να τροφοδοτεί η ρίψη πυροτεχνημάτων.

Ρεαλισμός και ορθολογισμός, λοιπόν, στην αποτύπωση της πραγματικότητας δίχως εκπτώσεις και άλλες σκοπιμότητες. Αυτό το πάζλ το βρήκα πρόσφατα και σε μια παρουσίαση –

στη βάση μιας συγκεκριμένης εξειδικευμένου θέματος έρευνας- του υψηλόβαθμου στελέχους της Εθνικής Τράπεζας, του Νίκου Χριστοδούλου.

Ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργικής Στήριξης Τράπεζας & Ομίλου – και μέλος της Εκτελεστικης Επιτροπής – της Εθνικής Τράπεζας έβαλε στο χαρτί – στην ουσία, σε ένα εύχρηστο PDF- μια σειρά συμπερασμάτων σχετικά με την αγορά του Fintech ( μια αγορά στη γέννεση της, όπως λένε πολλοί συνάδελφοι του). Συμπεράσματα από έρευνα με πραγματικά δεδομένα στην Ελλάδα του 2018.

Τα σημαντικότερα ευρήματα:

* Το ελληνικό Fintech οικοσύστημα δεν έχει εξελιχθεί επαρκώς

* Τα “success stories” είναι λίγα (και με περιορισμένο αντίκτυπο)

* Οι εφαρμογές επικεντρώνονται σε Payments (έπονται Money Transfer και Blockchain)

* Τεχνολογικό ενδιαφέρον κυρίως για APIs (και έπονται Cloud, Big Data / Analytics, Blockchain)

* Μεγάλο μέρος των πρωτοβουλιών υποστηρίζεται από τις Τράπεζες

* Κύρια προβλήματα : «H μικρή αγορά», «Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον» και «Το κανονιστικό πλαίσιο»

Αλλά, ο κ. Χριστοδούλου δεν μένει στο παρόν – κοιτάζει και προς το μέλλον. Λογικό. Και αυτό για να επισημάνει ότι θα υπάρξει αύξηση χρηματοδοτικών ευκαιριών (κυρίως μέσω Equifund) και επιπλέον, οι τράπεζες θα είναι στο «κέντρο του Fintech ενδιαφέροντος λόγω API», την ίδια ώρα που θα υπάρχει «ωρίμανση ανταγωνισμού από Challenger Banks» (οι εναλλακτικές τράπεζες που «χτίζονται» εκ του μηδενός). Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην προσέλκυση ταλέντου. Η τελευταία επισήμανση φαίνεται να είναι και η πιο αισιόδοξη νότα για αυτό το δύσβατο για την οικονομία και τους πολίτες περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα