Το «σωσίβιο» της ξενοδοχειακής αλυσίδας Wyndham για την εξυγίανση της Elintour

Της Στεφανίας Σούκη

Με αρωγό τον αμερικανικό κολοσσό της Wyndham και τον στρατηγικό εταίρο της στην Ελλάδα, τη Zeus International, η Elintour προσδοκά να πάρει το «πράσινο φως» από το Πρωτοδικείο Αθηνών στη σχετική αίτηση για τη συμφωνία εξυγίανσης που εξετάστηκε χθές.

Η εταιρεία, με πρόεδρο τον κ. Ιωάννη Αργυρό και διευθύνουσα σύμβουλο την κ. Μαρία Αργυρού

«έτρεχε» μέχρι πρότινος το ξενοδοχειακό συγκρότημα Poseidon Resort στο Λουτράκι, έχοντας ωστόσο συσσωρεύσει υψηλές ζημιές τα τελευταία χρόνια, λόγω των χαμηλών επιδόσεων του ίδιου του ξενοδοχείου αλλά και της συνολικής πτώσης του προορισμού του Λουτρακίου τα τελευταία χρόνια.

Πλέον, σε συνέχεια της συμφωνίας της πολυετούς παραχώρησης της διαχείρισης με τη Zeus International και τον όμιλο της Wyndham, το Poseidon Resort λειτουργεί από φέτος κάτω από την «ομπρέλα» του αμερικανικού κολοσσού και μάλιστα το rebranding του συγκροτήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί, κατά τις πληροφορίες, εντός του Μαϊου με τις νέες επωνυμίες Wyndham Loutraki Poseidon Resort (με δυναμικότητα 108 σουίτες, ορισμένες με ιδιωτικές πισίνες ή τζακούζι) και Ramada Loutraki Poseidon Resort με δυναμικότητα 207 σουίτες και bungalows.

Το συνολικό ύψος των υποχρεώσεων της Elintour αντιστοιχεί σε 25,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τo μεγαλύτερο μέρος αφορά τραπεζικές οφειλές (βασικά 11,4 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα κι επιπλέον 6,5 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank) και το υπόλοιπο ποσό οφειλές προς το Δημόσιο (803 χιλ. ευρώ), τα ασφαλιστικά ταμεία (3,2 εκατ. ευρώ), προμηθευτές (1,1 εκατ. ευρώ), τους εργαζομένους (689 χιλ. ευρώ), το δήμο Λουτρακίου, κ.τ.λ..

Με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, πέραν του κυρίαρχου ρόλου της Wyndham και της Zeus International, που αναλαμβάνουν τη διαχείριση του συγκροτήματος του Λουτρακίου, είναι σημαντικό το γεγονός ότι δεν επιχειρείται «κούρεμα» των οφειλών προς τους πιστωτές, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές που παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία προς το newmoney.gr. Με βάση το σχέδιο που προτείνεται, κατόπιν της συμφωνίας με το 69,6% των πιστωτών, η αποπληρωμή των υποχρεώσεων (χωρίς απομείωση) γίνεται σε διάστημα 15ετίας για τις τράπεζες, οι οποίες θα χορηγήσουν νέα χρηματοδότηση ύψους 600 χιλ. ευρώ για την αναβάθμιση του ξενοδοχείου με ορίζοντα αποπληρωμής έως το τέλος του 2020. Σε 180 μηνιαίες δόσεις προτείνεται η αποπληρωμή των οφειλών προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, δήμο Λουτρακίου (1,7 εκατ. ευρώ) και δημόσιο, προς τους εργαζομένους –κατόπιν της συμφωνίας με 42 υπαλλήλους- σε 18 δόσεις και προς τους προμηθευτές σε 42 έως 60 δόσεις.

Η διοίκηση Αργυρού, όπως υποστηρίζει η ίδια, είχε λάβει μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την επισκεψιμότητα του ξενοδοχείου με μείωση των τιμών και παροχές all inclusive, τα οποία ωστόσο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα μειώνοντας μάλιστα σημαντικά το περιθώριο κέρδους για την Elintour και αυξάνοντας τις ζημιές, ειδικά από το 2013 και μετά με εξαίρεση το 2014 οπότε υπήρξε αύξηση τζίρου και μείωση ζημιών. Ενδεικτικά, από το 2012 οι ζημιές μετά φόρων της εταιρείας ήταν στα 2,15 εκατ. ευρώ για να αυξηθούν στα 2,9 εκατ. ευρώ το 2013 και στο 2 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ αύξηση ζημιών σημειώθηκε και το 2015 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης, η Elintour εκτιμά για το 2017 ότι ο συνολικός τζίρος θα φθάσει στα πέριξ των 4 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. ευρώ.

«Το Λουτράκι είχε χάσει την παλιά του αίγλη ως προορισμός, ωστόσο έχει μοναδικά πλεονεκτήματα, τα οποία σκοπεύουμε να αναδείξουμε, ενώ μπορεί να υπάρξουν και πολλές συνέργειες με το Wyndham Grand της Aθήνας μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης των μελών του ομίλου», είχε αναφέρει προ μηνός ο επικεφαλής της Ζeus International κ. Χάρης Σιγανός, στα επίσημα εγκαίνια του 5άστερου Wyndham Grand στην πλατεία Καραϊσκάκη. Ο ίδιος μάλιστα είχε μιλήσει για ένα αντίστοιχο στοίχημα που βάζει για το Poseidon Resort, ανάλογο με αυτό που υπήρξε και για την περίπτωση του νέου πεντάστερου της Αθήνας, το οποίο φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα