Το σχέδιο Σταθάκη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Της Μαριάννας Τζάννε

Tη διάσπαση της ΔΕΠΑ σε δύο τομείς, τα δίκτυα και την εμπορία φυσικού αερίου προκρίνει η κυβέρνηση για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Το σχέδιο παρουσίασε το Σάββατο στους θεσμούς ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και όλων των εκκρεμοτήτων στον κλάδο της ενέργειας. Με βάση την πρόταση του υπουργείου, ο τομέας των δικτύων θα συνεχίσει να είναι υπό κρατικό έλεγχο πουλώντας μειοψηφικό πακέτο

έως και 49%. Αντιθέτως για τον τομέα της εμπορίας στον οποίο περιλαμβάνεται η ΕΠΑ Αττικής (προμηθευτής φυσικού αερίου), το δημόσιο θα πουλήσει πλειοψηφικό πακέτο, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Shell.

Ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στο πλαίσιο της συμφωνίας που αποτιμάται στο ύψος των 150 εκ. ευρώ και προβλέπει την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Ολλανδικής εταιρείας από την ΔΕΠΑ. Oι σχετικές υπογραφές αναμένεται να πέσουν στις αρχές Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΠΑ Αττικής επαναγοράζεται για να ξαναπουληθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Αντίστοιχα, πριν λίγες μέρες υπεγράφη η συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ της Ζενίθ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας) στην Ιταλική ΕΝΙ έναντι τιμήματος 57 εκ. ευρώ. Το ΥΠΕΝ κατανοώντας τα ασφυκτικά περιθώρια που υπάρχουν για την υλοποίηση του σχεδιασμού αλλά και το πλήθος των εγκρίσεων που απαιτούνται, σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα τις επαφές με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας. Πρόκειται για ενέργειες αναγκαίες ώστε να δοθεί το πράσινο φως από την ΕΕ και να προχωρήσει η ΔΕΠΑ στο επόμενο βήμα που είναι ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τη χρέωση προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος με τους θεσμούς συμφωνήθηκε ότι διατηρείται μέχρι το 2020 και βαίνει μειούμενη από 65% φέτος, στο 50% το 2019 και στο 30% το 2020. Στη συνέχεια θα εισαχθεί το σύστημα «πράσινων» πιστοποιητικών. Στον ΕΛΑΠΕ θα διατηρηθεί ένα πλεόνασμα ασφαλείας, της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

Για τα ΝΟΜΕ, οι επιπλέον ποσότητες που διατίθενται στις δημοπρασίες ενέργειας, λόγω απόκλισης από την επίτευξη του στόχου των μεριδίων λιανικής, θα μειωθούν κατά 50% με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στους λιγνίτες και θα καταργηθούν μετά την υπογραφή του σχετικού Shareholders Purchase Agreement.
Mε την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, θα μειωθεί η δημοπρατούμενη ποσότητα από το 22% στο 13%. Οι δημοπρασίες θα συνεχίσουν κανονικά το 2019, οπότε θα έχει ενεργοποιηθεί πλήρως το μοντέλο – στόχος (Target model) και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θα λειτουργεί προθεσμιακή αγορά. Σταδιακά θα ενσωματώνονται στην νέα αγορά και το φθινόπωρο θα σταματήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα