UBS: Μειώνει τα μπόνους του 2016

Τα χαμηλά κέρδη ανάγκασαν την ελβετική UBS να προχωρήσει στη μείωση κατά 17% το ποσό που διαθέτει για την απονομή μπόνους. Παράλληλα, περιέκοψε την αμοιβή του CEO, Sergio Ermotti.

Ως εκ τούτου το ποσό των μπόνους μειώνεται στα 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα από 3,5 δισ. Ο 56χρονος Ermotti παραμένει το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας με συνολικό μισθό 13,7 εκατ. φράγκων, από 14,3 εκατ.

φράγκα το 2015. Το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει και το ποσό των 10,9 εκατ. τα οποία έλαβε λόγω του ότι κατέχει τη θέση ύψιστης ευθύνης επί πέντε συναπτά έτη.

«Το 2016 ήταν άλλη μια χρονιά προκλήσεων για τον τραπεζικό κλάδο και τη UBS, που σημαδεύτηκε από μακροοικονομική αστάθεια, γεωπολιτικές εντάσεις και διχαστικές πολιτικές», ανέφερε ο πρόεδρος, Axel Weber, σε επιστολή του προς τους μετόχους.

Η μεταβλητότητα της αγοράς προκάλεσε αναταράξεις στην UBS από τις αρχές του 2016, ενώ με το κλείσιμο του έτους, η τράπεζα έχασε το ράλι στη διαπραγμάτευση ομολόγων, εξαιτίας της στρατηγικής που ακολούθησε μετά την κρίση.

Παράλληλα, η UBS έφτασε σε έναν επί της αρχής συμβιβασμό αυτόν τον μήνα με τις αρμόδιες αρχές σχετικά με υπόθεση πώλησης ενυπόθηκων δανείων πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Η εξέλιξη αυτή μείωσε τα ετήσια έσοδα κατά 102 εκατ. φράγκα, στα 3,2 δισ.

Πάντως, η UBS δεν είναι η μόνη που επιλέγει να περικόψει τα μπόνους των στελεχών της. Η Deutsche Bank που βρέθηκε αντιμέτωπη με υπέρογκα νομικά έξοδα, μείωσε επίσης τα μπόνους των στελεχών της κατά σχεδόν 80%. Η HSBC και η Barclays τα περιέκοψαν κατά 12% και 1% αντιστοίχως, ενώ η Credit Suisse Group δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την πολιτική της σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία για το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα