Το μακελειό των Βρυξελλών πυροδοτεί φόβους για το προσφυγικό

«Λάδι στη φωτιά» του... προσφυγικού ρίχνει το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες καθώς δεν αποκλείεται ο τρόμος που έχει κυριέψει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να προκαλέσει ένα νέο κύμα ξενοφοβίας και επιφυλακτικότητας, ακόμα και να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

Πάνω από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και το μετρό των Βρυξελλών το πρωί της Τρίτης.

Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού ενώ ο στρατός έχει ξαναβγεί στους δρόμους.

Ήδη πριν τα τρομοκρατικά χτυπήματα, το σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες είχε δυσκολίες στην εφαρμογή, ιδιαίτερα στις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, και πλέον είναι αμφίβολο αν το κλίμα αυτό θα αλλάξει. Αν μη τι άλλο, αναμένεται να επιδεινωθεί και να επεκταθεί.

Αν αυτοί οι φόβοι υλοποιηθούν, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για την Ελλάδα που ήδη φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ενώ «πλήγμα» επέφερε και η απόφαση του ΟΗΕ να μπλοκάρει τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, ζητώντας εγγυήσεις ότι οι επιστροφές δεν θα έχουν καταναγκαστικό χαρακτήρα, σεβόμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το αίτημα αυτό φαίνεται ότι εκτροχιάζει τους στόχους της κυβέρνησης για την επιστροφή χιλιάδων παράτυπων μεταναστών, την ίδια ώρα που οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται ακάθεκτες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα αντιμετωπίζει φυσικά η Ειδομένη, όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, όπως δείχνει και η αποχώρηση των ΜΚΟ από το έδαφος. Το κλίμα είναι «εκρηκτικό» αφού χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν πλέον σχεδόν έναν μήνα εγκλωβισμένοι στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, υπό τραγικές συνθήκες διαβίωσης.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δεν απέκλεισε ακόμα και τον θάνατο παιδιών στην Ειδομένη.

«Δεν θέλουμε να πεθάνει παιδί στον καταυλισμό αλλά αυτό δεν μπορώ να το εγγυηθώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος χθες το βράδυ δεσμευόμενος βεβαίως ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη συμβεί αυτό».

Στο μεταξύ, πάντως, οι Αρχές χρησιμοποιούν κάθε εγκατάσταση που υπάρχει για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμα και τα κλειστά κέντρα κράτησης τύπου Αμυγδαλέζας.

Πέρα από τα μέτρα για το προσφυγικό, η κυβέρνηση λαμβάνει και έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τη πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων σε ελληνικό έδαφος.

Όπως αποφασίστηκε χθες κατά την σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, τα μέτρα θα είναι προληπτικού χαρακτήρα και έχουν ήδη ενισχυθεί στα αεροδρόμια της χώρας, τις πρεσβείες, το μετρό και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα