Το κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε ως ανέκδοτο και σαρώνει με +163%

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Υπήρξε μια βίαιη bear market (πτωτική αγορά με αρνητικές προοπτικές) για τα κρυπτονομίσματα.

Η κεφαλαιοποίηση ολόκληρης της αγοράς έχασε 640 δισ. δολάρια από το ιστορικό υψηλό της (λίγο πάνω από τα 800 δισ.) τον Ιανουάριο. Έκτοτε κάθε σύντομο ράλι συνοδεύεται από ακόμη πιο βίαια ξεπούλημα.

Σύμφωνα με το OnChainFX, ένα σάιτ που παρακολουθεί κρυπτονομίσματα, μόνο ένα altcoin (εναλλακτικό του Bitcoin δηλαδή) έχει καταφέρει να σημειώσει σημαντικά κέρδη τον τελευταίο μήνα, και τυχαίνει να είναι

το μεγαλύτερο ανέκδοτο από όλα: το Dogecoin.

Το Dogecoin ή αλλιώς DOGE εμφανίστηκε το 2013 κυριολεκτικά ως «τρολ», ανέκδοτο βασισμένο σε ένα πολύ πετυχημένο εκείνη την εποχή διαδικτυακό μέμε, το οποίο απεικόνιζε ένα εξαιρετικά χαριτωμένο σκυλάκι, του οποίου μια πετυχημένη πόζα στο φακό ήταν αρκετή για να γράψει ιστορία και να τροφοδοτήσει άπειρα διαδικτυακά αστεία, memes και βίντεο.

Το εν λόγω σκυλί είναι αυτό εδώ, ένα αξιαγάπητο ιαπωνικό Shiba Inu, που μοιάζει στη γνωστή ράτσα Ακίτα:

Στα περισσότερα ανέκδοτα που εμφανίζεται το σκυλάκι υπάρχει και δήθεν διάλογος αυτού, ο οποίος είναι φυσικά σε σκυλίσια διάλεκτο με τις λέξεις τροποποιημένες ώστε να είναι πιο «χαζές» και χιουμοριστικές. Αν θέλετε μια ιδέα για το πόσο κυριαρχούσε κάποτε στο Ίντερνετ αυτό το σκυλί, μια ματιά σε αυτό το βίντεο θα σας πείσει:

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Dogecoin, το οποίο καθότι ιντερνετικό νόμισμα, ήθελε να έχει ως μασκότ ένα θρύλο του Ίντερνετ. Μόνο που το ίδιο το Dogecoin αποτελεί ένα ανέκδοτο, καθώς σαν νόμισμα δεν διαθέτει αξιοζήλευτα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως άλλοι ανταγωνιστές του.

Γι' αυτό ίσως άλλωστε διαπραγματεύεται στα 0,006572 δολάρια στο ανταλλήκτριο YoBit.

Κι όμως, παρά την χαμηλή αποτίμηση του, κι ενώ όλα τα άλλα νομίσματα συμπεριλαμβανομένου του "βασιλιά" Bitcoin καταρρέουν, το DOGE είναι το μοναδικό κρυπτονόμισμα που μέσα στο μήνα καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη 163%!

Η αγορά αυτή τη στιγμή, 12 Σεπτεμβρίου 2018. Όλα τα «μεγάλα» κρυπτονομίσματα στο «κόκκινο». Το DOGE δεσπόζει με ως το μοναδικό νόμισμα με μηνιαία κέρδη 163,27!

Γιατί το Doge πραγματοποιεί τέτοιο ράλι; Η απάντηση είναι τόσο δύσκολη όσο το να απαντήσεις γιατί το Dogecoin να έχει εξ αρχής αξία.

Ίσως γιατί οι άνθρωποι και κατ' επέκταση η αγορά δε συμεπριφέρονται πάντοτε ορθολογικά, με αποτέλεσμα για τους πιο περίεργους λόγους οι επενδυτές να συρρέουν μαζικά στις πιο αλλόκοτες επενδύσεις, ακόμη κι αν πρόκειται για φούσκες.

Μια θεωρία επίσης ως προς το γιατί το DOGE εκτοξεύτηκε αυτές τις μέρες είναι ότι η δημοφιλής εφαρμογή trading της Robinhood (η οποία λανσάρει μηδενικού κόστους συναλλαγές κρυπτονομισμάτων πλέον) ανακοίνωσε πως θα φιλοξενεί το DOGE στην πλατφόρμα της.

Παρότι αυτός μπορεί να μην φαντάζει ικανός λόγος για να επενδύσεις σε ένα ανέκδοτο, η αγορά έχει άλλη άποψη.

Δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τα ETF κρυπτονομισμάτων (που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Nasdaq), η ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε ένα κρυπτονόμισμα (να το αγοράσει ή να ποντάρει έστω σε αυτό) πιθανόν, και τουλάχιστον αυτή τη στιγμή για τον κλάδο, να αποτελεί ότι πιο κοντινό σε «θεμελιώδη» για τα μυστηριώδη αυτά χρηματοοικονομικά προϊόντα και την αγορά τους.

Με άλλα λόγια, όσο πιο εύκολο είναι να αγοράσεις και να κάνεις trade ένα κρυπτονόμισμα, τόσα περισσότερα χρήματα θα πέφτουν σε αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα