Το κρατικό fund της Ρωσίας και η Centerbridge σε κλειστές παρουσιάσεις

Tου Δημήτρη Παφίλα

Ενόσω η ελληνική αγορά συνεχίζει να συσσωρεύει με ήπιους ρυθμούς προς τις 781 μονάδες και χαμηλότερα, στην ελληνική αγορά εμφανίζονται καινούργια funds τα οποία δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr, σε διήμερη κλειστή παρουσίαση την οποία πραγματοποιεί από χθες η Credit Suisse στην Αθήνα, πραγματοποιούνται παρουσιάσεις των 4 τραπεζών,

3 εταιρειών real estate αλλά και του ΟΔΔΗΧ σε 10 νέα funds.

Από πλευράς Πειραιώς και Εurobank παρίστανται οι διοικήσεις των δυο τραπεζών ενώ Alpha bank, Eθνική εκπροσωπούνται από τα επενδυτικά τμήματα. Παρουσιάσεις γίνονται και από τις εταιρείες Lamda Development, Grivalia, Πανγαία. Παράλληλα, σε μία ένδειξη ότι γίνονται οι πρώτες προσεγγίσεις για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος θα κάνει την παρουσίαση του ΟΔΔΗΧ στους επίδοξους επενδυτές.

Ειδικότερα, μεταξύ των funds περιλαμβάνονται το αμερικανικό fund Centerbridge, αλλά και το ρωσικό κρατικό fund, Russian Direct Investment. Kαι μόνο η παρουσία των δυο αυτών funds είναι σημαντική καθώς το πρώτο διαχειρίζεται assets πάνω από 25 δισ. ευρώ ενω το δεύτερο άνω των 10 δισ. ευρώ. (αποτελεί το κρατικό fund της ρωσικής ομοσπονδίας που ιδρύθηκε το 2011 από τον πρόεδρο Πούτιν).

Η παρουσία του Centerbridge στην Ελλάδα για επενδύσεις πραγματοποιείται για πρώτη φορά, καθώς μέχρι τώρα υπάρχει συνεργασία με την Alpha Bank σ ότι αφορά την διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Από την άλλη πλευρά το ρωσικό fund το οποίο ασχολείται και με τις επενδύσεις στην Ρωσία προσελκύοντας ξένες επενδύσεις.

Aπό την ιστοσελίδα του Russian Direct Investment Fund

Γιατί, όμως, επέλεξαν, αυτήν την χρονική στιγμή τέτοια μεγάλα funds προκειμένου να έλθουν στην ελληνική αγορά;

Την τρέχουσα περίοδο έχει προεξοφληθεί ότι η ελληνική οικονομία θα λάβει την αξιολόγηση και την δόση, αλλά είναι βέβαιο σχεδόν ότι δεν θα συμμετάσχει στην ποσοτική χαλάρωση (QE), ούτε θα πραγματοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Παρά το γεγονός, ότι αναβάλλεται το QE, το σημαντικό για τους ξένους επενδυτές είναι να γνωρίζουν πως η ελληνική οικονομία θα οδεύσει προς την διευθέτηση χρέους (Αύγουστος 2018) μέσα από ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει τις επενδύσεις τους.

Ακόμη κι αν το τελευταίο δεν είναι ξεκάθαρο (λ.χ φόροι, ύφεση στην Ελλάδα), οι προϋποθέσεις για μια σοβαρή οικονομική ανάκαμψη υπάρχουν εφόσον η ελληνική στρατηγική ευνοήσει τις ξένες επενδύσεις και κυρίως προσελκύσει επενδυτές του επιπέδου της Centerbridge και του Russian Direct investment.

Aπ' ότι φαίνεται η Credit Suisse πραγματοποιεί πολύ σοβαρή δουλειά σ' αυτόν τον τομέα, καθώς φέρνει μεγάλους επενδυτές οι οποίοι αρχίζουν να μαθαίνουν για την Ελλάδα σε πολύ κλειστές παρουσιάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα