Το ισχυρό γεν και ο φόβος του Brexit «έριξαν» την Ασία

Πτωτικά κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, ενόψει των συνεδριάσεων στη Fed και την Τράπεζα της Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα, καθώς πλησιάζει το βρετανικό δημοψήφισμα.

Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και διστακτικοί στις τοποθετήσεις τους ενόψει ενός «καυτού» Ιουνίου

γεμάτου εξελίξεις στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ.

Ο ιαπωνικός δείκτης υποχώρησε έως και 3,5% στις 16.019 μονάδες, καθώς το ισχυρό γεν άσκησε πιέσεις στις εξαγωγικές μετοχές. Οι Toyota, Nissan, Honda και Sony κατέγραψαν πτώση από 3,54% έως 4,2%.

Το γεν ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου ενόψει της συνεδρίασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας στις 15 Ιουνίου. Επιπλέον, καθώς το γεν θεωρείται επενδυτικό «καταφύγιο» οι επενδυτές, ενόψει του ρίσκου ενός Brexit καταφεύγουν στο νόμισμα ισχυροποιώντας το.

«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανότατα θα καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων. Αυτή η αναβολή θα δώσει ανοδική ώθηση στο γεν βραχυπρόθεσμα» υποστηρίζει ο Stephen Innes, επικεφαλής trader στην αγορά συναλλάγματος στην OANDA Asia Pacific.

Απώλειες πέριξ του 2% σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Νότιο Κορέα.

«Περιμένουμε η αβεβαιότητα στην αγορά να παραμείνει αυξημένη έως το βρετανικό δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα καθώς γίνεται εμφανές ότι και οι δύο πλευρές έχουν ισχυρό ρεύμα» σχολιάζει ο Wei Liang Chang, αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στην Mizuho Bank.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο έχασε το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κατά 1,2% στα 48,49 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 1% στα 50 δολάρια.

Οι ενεργειακές μετοχές δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις. Η Inpex υποχώρησε κατά 5,77%, η Fuji Oil κατά 3,34%, η Japan Petroleum «έχασε» 5,41%, η Sinopec υποχώρησε κατά 4% και η China Oilfield υποχώρησε κατά 2,83%.

Keywords
Τυχαία Θέματα